Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.

   
 logo
Rok założenia:
1828
Status
1
Spirit stills:
2
Wash stills:
1
Właściciel:
Springbank Distillers Ltd.
Roczna produkcja:
750000
85 Longrow, Campbeltown, Argyll, PA28 6EX www.springbankwhisky.com/


Historia destylarni

Destylarnia Springbank jest zlokalizowana na półwyspie Kintyre w miejscowości Campbeltown w południowo-zachodniej Szkocji. To jedna z nielicznych gorzelni, która od rozpoczęcia oficjalnej produkcji w roku 1828 aż po dziś dzień jest w prywatnych rękach. Założona przez byłego przemytnika Williama Reida, została sprzedana po 9 latach krewnym ze strony żony Reida, braciom Johnowi i Williamowi Mitchell. Po ponad trzydziestu latach do ojca (Johhna) dołączył w Springbank jego syn Alexander (Skrót J&A Mitchell znajduje się na owijce szyjki butelki do dzisiaj). Na przełomie XIX i XX wieku Campbelltown przeżywało rozwój branży gorzelnianej a w pewnym momencie czasu aktywnych było tam aż 35 destylarni! W wyniku załamania rynku w latach 20-tych, koniunktura się załamała, w całej Szkocji zamknięto 50 destylarni ale Campbelltown zostało nieproporcjonalnie dotknięte i tylko Springbank, Glen Scotia i Hazelburn zdołały się utrzymać. W latach 60-tych przy życiu pozostały już tylko pierwsze dwie gorzelnie. Wobec kolejnego kryzysu branży alkoholowej z przełomu lat 70 i 80 ubiegłego wieku, Springbank wstrzymała produkcję w latach 1979-1987. Po ponownym otwarciu Headley Wright (praprawnuk Johna Mitchella) podjął przełomową decyzję o zakończeniu sprzedawania destylatów Springbank na użytek blended whisky i Springbank skoncentrowała się wyłącznie na sprzedaży własnych wyrobów.

Ciekawostką zapewne jest fakt, iż Springbank to jedna z dwóch szkockich destylarni, w której cały proces produkcji whisky od słodowania jęczmienia aż po butelkowanie odbywa się na terenie zakładu. W Springbank sporo technologii jest ‘old school’. Działają starego typu otwarte kadzie zacierne i fermentacyjne, wraz z trzema alembikami – jednym wash still, podgrzewanym w staromodny sposób otwartym ogniem, oraz dwoma alembikami spirit still ogrzewanymi parowo. Proces destylacji jest bardzo wolny (ponad 100 godzin) i jest nazywany niepełną trzykrotną destylacją, lub dwu i pół krotną destylacją, gdzie część alkoholu jest redestylowana – co nadaje oleistości i złożoności gotowemu spirytusowi. Springbank jest też nietypowa poprzez trzy wersje/marki whisky, które w niej powstają: średnio torfowa Springbank, mocno torfowa Longrow oraz pozbawiona nut torfowych Hazelburn (jako jedyna destylowana w pełni trzykrotnie).

Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VIII Spotkanie - wrzesień 2021

wiecej

WHISKY

#D0078 Whiskybase Link Destylarnia: Port Ellen
Wiek: 05.1981 / 19yo
Butelkowanie: 07.2000
Beczka: Refill Sherry Butt
Moc: 59,4%
więcej
#D0077 Whiskybase Link Destylarnia: Springbank
Wiek: 60's / 30yo
Bottler: Milroy Associates
Butelkowanie: 90's
Moc: 50%
więcej
#D0076 Whiskybase Link Destylarnia: Talisker
Wiek: 12yo
Bottler: The Distillers Agency
Moc: 43,0%
więcej
WIĘCEJ

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226