Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   
 logo
Rok założenia:
1825
Status
1
Spirit stills:
2
Wash stills:
2
Właściciel:
Diageo
Roczna produkcja:
1200000 litrów
Port Ellen Distillery
Port Ellen
Isle of Islay
Argyll
PA42 7AJ
United Kingdom


Historia destylarni
Port Ellen założył w 1825 roku Alexander Mackay na południowym brzegu Islay, zwanym wybrzeżem Kildalton, które dzieliła z otwartymi wcześniej gorzelniami Laphroaig, Lagavulin i Ardbeg. Po kilkukrotnej zmianie właścicieli (dzierżawców) w końcu na czele Port Ellen stanął energiczny młodzieniec 21-letni John Ramsey, który równolegle stał się partnerem w interesach Waltera Fredericka Campbella, do którego należały ziemie Islay. Dzięki ich współpracy wyspę połączyła przeprawa promowa do Glasgow, co scementowało w pewnym sensie produkcję whisky, jako wiodącego biznesu wyspy oraz sprawiło że to Port Ellen było najważniejszym portem, nie Bowmore.

Destylarnia pozostała w rękach Ramseya i jego spadkobierców do 1920, gdy sprzedano ją firmom Buchanan-Dewars, które stworzyły nową spółkę Port Ellen Distillery Co. do zarządzania interesami zakładu. Gdy w 1925 obie firmy stały się częścią DCL, konsekwentnie i Port Ellen stała się częścią przemysłowego gitanta. W efekcie ograniczonego przez prohibicję popytu na whisky, produkcję w 1929 wstrzymano a w 1930 Scottish Malt Distilleries zamknęło zakład. Taki stan rzeczy utrzymał się kilkadziesiąt lat, choć w tym czasie zarówno słodownia jak i magazyny były nadal wykorzystywane.

Port Ellen rozpoczęła destylację ponowie w 1967 roku, kilka miesięcy wcześniej wzbogacając się o dwa dodatkowe alembiki. Kolejnym dużym krokiem była budowa zmechanizowanej słodowni w 1973 roku, która stanęła na terenie destylarni, zastępując tym samym słodowanie tradycyjne przez ogromne (największe w Szkocji do dzisiaj), specjalnie zaprojektowane do tego bębny. Ta część Port Ellen zaopatrywała w jęczmień słodowy wszystkie trzy destylarnie należące do DCL – PE, Caol Ilę i Lagavulin. Recesja brytyjskiej gospodarki, mały popyt na whisky single malt i jej znikome zapotrzebowanie ze strony blenderów, złożyły się na decyzję właścicieli o zamknięciu Port Ellen w 1983 roku. Z trudnościami utrzymała się jednak słodownia, która służyła początkowo innym zakładom z Islay, a dziś także sporej liczbie innych destylarni.

Destylarnia w kulminacyjnym momencie miała zdolności produkcyjne na poziomie 1,2 mln litrów alkoholu rocznie, alembiki PE miały wszystkie taki sam cebulowaty kształt, z okrągłymi pokrywami i długimi zwężającymi się ku górze szyjami, co ciekawe wprowadzenie automatycznego słodowania zmniejszyło nieco (do 35ppm) torfowość jej destylatów. Nie przeszkodziło to w zachowaniu wyjątkowo torfowego charakteru Port Ellen, będącego połączeniem torfu i naturalnych nut morskich, z ostrymi elementami cytrusów, smołowatością i oleistością w teksturze. Ponieważ do maturacji używano beczek po uprzednim kilkukrotnym napełnieniu, nie znajdujemy w PE zbyt dominującego wpływu dębiny.

Co ciekawe, historia ma szansę ponownie zatoczyć pełne koło, bowiem obecny właściciel - Diageo  -ogłosił, że zakład powróci do produkcji whisky około roku 2021.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

IX Spotkanie - wrzesień 2022

wiecej

WHISKY

#B0097 Destylarnia: Glen Garioch
Wiek: 06.2011 /
Bottler: The Finest Malts
Butelkowanie: 02.2023
Beczka: Bourbon Barrel
Moc: 52,4%
Ilość butelek: 42
więcej
#D0096 Whiskybase Link Destylarnia: Ben Nevis
Wiek: 15.03.1975 / 34 yo
Bottler: Signatory Vintage
Butelkowanie: 2009
Beczka: Bourbon Barrel
Moc: 63,0%
Ilość butelek: 146
więcej
#D0095 Whiskybase Link Destylarnia: Bowmore
Wiek: 21.06.1972 / 36 yo
Bottler: Signatory Vintage
Butelkowanie: 2008
Beczka: Refill Sherry Butt
Moc: 48,8%
Ilość butelek: 565
więcej
WIĘCEJ

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
board member
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226