Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   
 logo
Rok założenia:
1819
Status
1
Spirit stills:
3
Wash stills:
3
Właściciel:
Diageo
Roczna produkcja:
3000000 l
Clynelish Distillery
Brora
Sutherland
KW9 6LR
United Kingdom


Historia destylarni
Wiele destylarni posiada burzliwą historię jednak Clynelish to zapewne destylarnia o historii wyjątkowej i tragicznej zarazem.

Pierwotnie założona w roku 1819 przez Księcia Sutherland, jako jeden z szeregu biznesów wypierających tradycyjne pasterstwo owiec (wyrzucając, przesiedlając brutalnie dzierżawców ziem lub siłą wcielając ich do nowych przedsięwzięć) na rzecz kopalni, tkalni, warzelni soli i zakładów produkujących materiały budowlane. Clynelish była destylarnią modelową funkcjonującą we wspaniałej symbiozie ze swoim ‘nowym’ otoczeniem, choć początkowe lata były trudne dla zakładu. Modernizowana przez kolejnych właścicieli w połowie XIX w., pod jego koniec produkowała już whisky tak wyśmienitej jakości, że jej znajomość i uznanie wykraczały daleko poza wyspy brytyjskie a cena trunków była niezmiernie wysoka. Na skutek recesji gospodarczej destylarnia została zamknięta w 1931r. oraz kolejno, po 3 letnim wznowieniu, w 1941r. Ponownie produkcja ruszyła w 1945r. i trwała do maja 1968 r, kiedy to zakończona została budowa nowej, trzykrotnie większej destylarni Clynelish po drugiej stronie ulicy.

Długotrwała susza na wyspie Islay, spowodowała jednak wzrost zapotrzebowania na produkcję whisky torfowych, wykorzystywanych do produkcji blendów i tak w 1969r. ponownie „Old Clynelish” wznowiła produkcję pod nową nazwą „Brora”. Początkowo do 1973r produkowano tam wyłącznie haevily peated „islay-style” whisky, później whisky znacznie mniej torfową. Produkcja trwała do 1983r, kiedy destylarnię Brora permanentnie zamknięto. Co ciekawe, w 2017 roku Diageo, właściciel destylarni, zapowiedział jej ponowne uruchomienie.
Clynelish jest dzisiaj swojego rodzaju rzadkim okazem destylarni produkującej świeży spirytus o bardzo woskowym charakterze, przywołującym na myśl zgaszoną świecę, zwęglony knot lub zakonserwowaną woskiem skórę. W procesie produkcji w odstojniku na przedgon i pogon pozostają oleiste osady, tzw oleje fuzlowe. Zazwyczaj podczas tzw. Silent season dla destylarni, gdy jest ona gruntownie sprzątana i czyszczona, osady zostają usunięte. W Clynelish jednak zostają one usunięte z aparatury destylacyjnej tylko na czas sprzątania, po czym wracają na swoje miejsce, ponieważ to one odpowiadają za woskowość tej whisky, z wypełniającą usta teksturą, cytrusowymi nutami i delikatnym posmakiem mineralnym czy ozonowym.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

X Spotkanie - wrzesień 2023

wiecej

WHISKY

#D0102 Whiskybase Link Destylarnia: North Port
Wiek: 03.1966 / 35
Bottler: Douglas Laing
Butelkowanie: 10.2001
Beczka: Finished in a Sherry Cask - minimum 6 months
Moc: 50,0%
Ilość butelek: 174
więcej
#D0101 Whiskybase Link Destylarnia: Lochside
Wiek: 1981 / 30
Bottler: Cadenhead
Butelkowanie: 10.2011
Beczka: Bourbon Hogshead
Moc: 54,9%
Ilość butelek: 246
więcej
#D0100 Whiskybase Link Destylarnia: Caperdonich
Wiek: 11.1972 / 38
Bottler: Duncan Taylor
Butelkowanie: 05.2011
Moc: 53,6%
Ilość butelek: 181
więcej
WIĘCEJ

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
board member
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226