Aultmore to jedna z destylarni ukrytych w naturze. Zlokalizowana przy małej drodze z portu rybackiego do Keith, powstała dzięki przedsiębiorczemu Alexandrowi Edwardsowi (zaangażowanemu także w Craigellachie) w 1896 roku. Z założenia Aultmore miała być dostarczycielką destylatów do produkcji blended whisky. W 1923 roku stała się częścią koncernu John Dewars & Sons, gdzie pozostaje do dziś (pomimo zmian właścicielskich całej grupy - Diageo > Bacardi). W 1971 roku zakład zmodernizowano, dodając kolejną parę alembików a ich łączna liczba wynosi 4 (2 wash still i 2 spirit still).
Anegdota mówi że Aultmore tak bardzo ceniona jest jako składowa blendów, że Bacardi negocjując zakup Dewars, było gotowe odstąpić od transakcji, gdyby destylarnia nie była zawarta w ofercie.
Aultmore według niektórych opisów dzieli pewne cechy wspólne z Linkwood, będąc kwiecista w nosie i pokaźna w smaku. Dzieje się tak dzięki powolnemu procesowi fermentacji i destylacji oraz stosunkowo małym alembikom, z opadającymi ramionami.