Destylarnię Ardbeg oficjalnie założono w 1815 roku, jednak początki produkcji sięgają roku 1794, kiedy rozpoczęto nielegalną wówczas dystrybucję alkoholu, korzystając z doskonałej jakości wody z jeziora Uigeadail oraz trudno dostępnej lokalizacji. Destylarnia znajduje się na południowym wybrzeżu szkockiej wyspy Islay.
Historia marki jest dość burzliwa, tylko w II połowie XX w. Ardbeg miał 3 różnych właścicieli, po zawirowaniach i spadkach sprzedaży na kilka lat wstrzymano nawet produkcję. W 1997 roku destylarnia znalazła się w rękach Glenmorangie, które przywróciło jej wigor i już dwa lata później osiągnięto produkcję na poziomie 600 000 litrów rocznie. Obecnie Ardbeg jest częścią Moët Hennessy Group, należącej do koncernu LVMH.
Destylarnia słynie z dymnej i torfowej whisky, choć z powodzeniem może być też uznawana za producenta jednych z najsłodszych destylatów z Islay. Ardbeg jest znany ze swojej oleistej konsystencji (dzięki użyciu oczyszczaczy na końcach ramion alembików), popielistej i smolistej naturze, zbalansowanej przez cytrusową słodycz wewnątrz destylatów.
Ardbeg to wiele różnych specjalnych i osobliwych edycji, destylarnia wydaje często butelki, jako zapowiedzi swoich późniejszych whisky (Very Young, Still Young, Almost there). Mistrzowie z Ardbega często eksperymentują, wykorzystując beczki po sherry (Uigeadail), historie z .. kosmosem (Supernova) czy nietypowe drewno znad Morza Czarnego (tegoroczny Kelpie). Od przełomu wieków destylarnia produkuje jedną whisky z określeniem wieku (Ardbeg Ten) i dopiero w 2016 roku wzbogaciła się o kolejną oficjalną, tym razem 21-letnią, edycję. Od 2000 r. destylarnia prowadzi i rozwija ogólnoświatowy klub miłośników i pasjonatów whisky Ardbeg, który liczy już ponad 120 000 sympatyków na całym świecie.