The Scotch Malt Whisky Society, to bottler (wydawca opisywanej whisky), prywatny klub i wpływowa instytucja, mająca swój niebagatelny wkład w promocję i rozwój pasji do whisky single malt zarówno w Zjednoczonym Królestwie, jak i w wymiarze międzynarodowym. Towarzystwo jest także jednym z kluczowych ‘graczy’ świata whisky, dzięki którym szeroką popularność zyskały edycje whisky prosto z beczki - o naturalnej mocy, bez filtracji. SMWS pomogło także wypromować uznanie dla destylatów pochodzących wyłącznie z jednej beczki.
SMWS powstało w 1983, jako grupa przyjaciół, pod przywództwem miłośnika whisky Philipa Hills’a. Już w latach 70-tych XX wieku, Hillsa urzekły walory destylatów nierozrzedzanych i niezafałszowanych. W tamtym czasie establishment branży uważał takie edycje whisky jako dziwaczne i zbyt wymagające dla deliktanych podniebień klienteli.
Do założycieli towarzystwa, oprócz Hillsa, należeli także Russel Hunter, David Alison, W Gordon Smith i Ben Tindall. Ich celem było dzielenie się whisky taką, jaka powstaje we wnętrzu beczki i zaciszu magazynów. Przez lata SMWS stworzyło po pierwsze swoją niepodważalną renomę, ale także swój unikalny system kodyfikacji wydawanych dla członków whisky. Z pobudzającymi wyobraźnię sloganami (unikalnymi dla każdej edycji), opisem wrażeń sensorycznych oraz kodyfikacją numerami stowarzyszenia. Butelka 1.1 zawierała Glenfarclas z 1975 roku, oczywiście w naturalnej mocy.
Wrażenia sensoryczne – zabawa smakami whisky, aromatami właściwymi dla konkretnych destylarni i edycji, łączeniem z jedzeniem są szczególnie dziś ważnym elementem wymienianym przez Towarzystwo jako ich cecha unikatowa.