Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   
Michel Couvreur logo
Michel Couvreur
Michel Couvreur (1928-2013) przez niektórych nazywany pierwszym rzemieślniczym bottlerem i niezależnym producentem whisky. Ten ekscentryczny człowiek, z pochodzenia belg, związany był pierwotnie z przemysłem winiarskim. Na przełomie lat 60 i 70 XX wieku jego uwaga skierowała się na whisky oraz Szkocję. Przez wiele lat studiował – dosłownie i w przenośni – sztukę produkcji whisky, starzenia destylatów by zająć się tym na poważnie pod koniec lat 70-tych XX wieku. Istotą produkcji whisky przez Couvreure’a było sprowadzenie destylatów prosto z destylarni do jego podziemnych piwnic (własnoręcznie przygotowanych) w rejonie Côte de Beaune, będącej okręgiem, w departamencie Côte d’Or, w sercu regionu Burgundii.

Kunszt Couvreure’a i jego firmy polega po pierwsze na dojrzewaniu whisky w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach, niemal wyłącznie po sherry (wg. Niektórych źródeł często są to beczki z Jerez, wcześniej zawierające PX i/lub Palomino). Uważał on popularyzację beczek po Bourbonie za tragedię dla branży whisky. Po drugie, sekretem Couvreure’a (a dziś firmy) było i jest kupażowanie i eksperymentowanie z whisky, łączeniu ich w przeróżnych konfiguracjach  aby osiągnąć niezapomniane wrażenia sensoryczne i smakowe.

Według założyciela, 90% smaku i charakteru whisky pochodzi z beczki i sposobu jej starzenia a tylko 10% zależy od miejsca i procesu. Dlatego zawsze stosowane są beczki bez czyszczenia, po najlepszych sherry i winach. Co więcej whisky spod marki Michel Couvreur nigdy nie ujawniają z jakich destylarni pochodzi whisky znajująca się w butelce.

Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

X Spotkanie - wrzesień 2023

wiecej

WHISKY

#D0102 Whiskybase Link Destylarnia: North Port
Wiek: 03.1966 / 35
Bottler: Douglas Laing
Butelkowanie: 10.2001
Beczka: Finished in a Sherry Cask - minimum 6 months
Moc: 50,0%
Ilość butelek: 174
więcej
#D0101 Whiskybase Link Destylarnia: Lochside
Wiek: 1981 / 30
Bottler: Cadenhead
Butelkowanie: 10.2011
Beczka: Bourbon Hogshead
Moc: 54,9%
Ilość butelek: 246
więcej
#D0100 Whiskybase Link Destylarnia: Caperdonich
Wiek: 11.1972 / 38
Bottler: Duncan Taylor
Butelkowanie: 05.2011
Moc: 53,6%
Ilość butelek: 181
więcej
WIĘCEJ

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
board member
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226