Historia firmy Duncan Taylor sięga I połowy XX wieku kiedy to w 1938 roku zarejestrowano w Glasgow przedsiębiorstwo rodzinne pod nazwą Duncan Taylor & Co, zajmujące się pośrednictwem i handlem whisky i spirytualiami. Zmiany w charakterze działalności przyniósł nowy właściciel, Abe Rosenberg, amerykanin, który zrobił fortunę na imporcie szkockiej whisky J&B do USA po II Wojnie Światowej. Nabył on Duncan Taylor w 1961 roku i to dzięki niemu powstała jedna z największych kolekcji beczek single maltów i grainów obejmuąca w szczytowym momencie ponad 4500 beczek w portoflio firmy, a wiele z nich pozostaje w nim do dziś. Biznes Rosenberga opierał się o blended whisky, o tyle zakup i kolekcjonowanie świetnych beczek miało swoje źródło w dbałości o najwyższą jakość whisky trafiających do wsponianych blendów.
W 2002 roku Duncan Taylor otworzył najbardziej aktualny rozdział w swojej historii. Osiem lat po śmierci Rosenberga, firmę i jej zapasy (single malt, single grain i starzonych blendów) nabył Euan Shand, pracujący uprzednio w GlenDronach. W efekcie DT przeniosła się do nowej lokalizacji w Huntly, gdzie przechowuje, butelkuje i konfekcjonuje wydawane przez siebie whisky, a w przyszłości na miejscu rozpocznie pracę własna destylarnia. W 2009 roku Shand i firma nabyli prawa do dawnej, pochodzącej z XIX wieku marki blended whisky Black Bull i przywrócili jej obecność na mapie blendów, z ekspresjami 12, 21 i 40 letnimi! Odnotować należy także spory udział firmy w popularyzacji finiszowania whisky w innych beczkach niż oryginalnie użyte do dojrzewania. Seria The Octave powstaje poprzez finiszowanie w oktawach dla rozszerzenia profilu smakowego, bez zagłuszania oryginalnego charakteru destylatu i destylarni.
Duncan Taylor dziś to broker, blender, niezależny wydawca m.in. blendów, serii Rare Auld, Rarest of the Rare, Dimensions i innych whisky i spirytualiów.