Douglas Laing to szkocki niezależny wydawca whisky. Firmę założył w 1948 roku Fred Douglas Laing, w Glasgow. Laing, związany z produkcją własnej blended whisky, zdecydował o założeniu firmy butelkującej whisky z różnych destylarni. Co więcej z upływem czasu firma zaczęła świadczyć także usługi butelkowania whisky dla różnych destylarni, co ma miejsce aż do dnia dzisiejszego. W 1982 zmarł Fred Laing senior, założyciel firmy a biznes poprowadzili dalej jego synowie Fred Douglas i Stewart Laingowie. Z czasem firma zmieniła filozofię działania z eksportu whisky blended, na wydawanie edycji single malt, z nastawieniem na rynek w Wlk. Brytanii.
Douglas Laing na przestrzeni lat zdobył renomę i uznanie sympatyków whisky wydaniami serii Old Malt Cask i Old&Rare ale w 2013 roku firma została podzielona. Bracia Fred i Stewart zdecydowali o podziale aktyw, Fred wraz z córką Carą nadal prowadzi Douglas Laing a Stewart i jego synowie dali początek Hunter Laing, która to w wyniku podziału przejęła marki OMC i Old & Rare.
Dziś Douglas Laing powrócił nieco do korzeni, wydając wiele serii blended malts: The Epicurean (Lowland), Timorous Beastie (Highland), Scallywag (Speyside), The Gauldrons (Campbeltown), Rock Island (Islands), oraz Big Peat, który jest blendem maltów z Islay. Nadal butelkowane są także edycje single malt pod szyldem Exceptional Single Casks oraz Old Particular i Xtra Old Particular łączące wydania single malt i single grain. Co ciekawe DL nabył w 2019 roku destylarnię Strathearn w Perthshire i niedługo rozpocznie operacje we własnej Clutha Distillery, zbudowanej od podstaw w Glasgow, która ma charakteryzować się produkcją wysokogatunkowej whisky o silnym wpływie sherry na profil smakowy.