Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.

   
 logo
Rok założenia:
1830
Status
1
Spirit stills:
2
Wash stills:
3
Właściciel:
Diageo
Roczna produkcja:
2,600,000 l
Talisker Distillery
Carbost
Isle of Skye
Inverness-shire
IV47 8SR
United Kingdom


Historia destylarni
Historia destylarni nie była łatwa, Talisker założyli bracia Hugh and Kennetha MacAskill w 1830 roku. Ci obszarnicy przysłani celem zwiększenia dochodów czerpanych z wyspy, wyparli chłopów zakładając hodowlę owiec, następnie założyli destylarnię, wykorzystując podległe sobie chłopstwo jako siłę roboczą. Niestety po kilkunastu latach zakład w obliczu trudności przejął bank (1848). Przez ponad 3 kolejne dekady destylarnia zmieniała kolejnych właścicieli, z których jeden został nawet skazany za oszustwo handlu .. nieistniejącymi beczkami whisky! Wreszcie w 1880 roku Roderick Kemp i Alexander Allen zakupili destylarnię i zabrali się za jej rozbudowę. Kemp sprzedał swoje udziały w 1892 by zakupić Macallan, a Talisker kilka lat później została wcielona do konsorcjum razem z Dailuaine. W 1916 roku inne konsorcjum, tym razem blenderów John Walker & Sons, John Dewar, W.P Lowrie i DCL przejęło gorzelnię, jako uznanie dla jakości jej destylatu. W efekcie przejęć i fuzji, właścicielami zostawali kolejno DCL, United Distillers i dzisiejsze Diageo.

W 1960 roku Talisker spłonęła a produkcję po odbudowie wznowiono po dwóch latach. Dekadę później zaprzestano słodowania w zakładzie, zaopatrując się od tej pory w Glen Ord. To nie jedyny niuans produkcji ponieważ gorzelnia wyposażona jest w nieparzystą liczbę alembików. Od 1928 roku zaprzestano potrójnej destylacji i obecnie w użyciu są 2 alembiki pierwszej destylacji (wash still) oraz trzy alembiki drugiej destylacji (spirit still), które odpowiadają za unikatowy charakter new make’u Talisker – łączącego nuty dymne, owocowe, siarkowe, słone i pieprzne. Alembiki pierwszej destylacji są pokaźnych rozmiarów, ich ramiona zagięte są w kształt wyolbrzymionej litery U. Na ramionach umieszczone są oczyszczacze, które wyłapują cięższe i oleiste frakcje i kierują je z powrotem do destylacji, z kolei ramiona przechodzą od razu do chłodzących wężownic. Ta część procesu odpowiada za siarczystość, owocowość, oleistość i pieprzność destylatu. To pierwsze alembiki są ‘lokomotywą’ destylacji w Talisker, ponieważ druga destylacja jest prowadzona w dużo mniejszych alembikach, także zakończonych wężownicami.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VIII Spotkanie - wrzesień 2021

wiecej

WHISKY

#D0078 Whiskybase Link Destylarnia: Port Ellen
Wiek: 05.1981 / 19yo
Butelkowanie: 07.2000
Beczka: Refill Sherry Butt
Moc: 59,4%
więcej
#D0077 Whiskybase Link Destylarnia: Springbank
Wiek: 60's / 30yo
Bottler: Milroy Associates
Butelkowanie: 90's
Moc: 50%
więcej
#D0076 Whiskybase Link Destylarnia: Talisker
Wiek: 12yo
Bottler: The Distillers Agency
Moc: 43,0%
więcej
WIĘCEJ

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226