Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   
 logo
Rok założenia:
1823
Status
1
Spirit stills:
3
Wash stills:
3
Właściciel:
Diageo
Roczna produkcja:
2,900,000 l
Mortlach Distillery
Dufftown
Moray
AB55 4AQ
United Kingdom


Historia destylarni
Mortlach oprócz swoich whisky słynie także z ciekawego sposobu destylacji, która oprócz cech właściwych dla regionu Speyside, dodaje im także ciężkości i złożoności

Destylarnia powstała w 1823 roku przez trzech właścicieli Findlatera, Mackintosha i Gordona. Był to pierwszy licencjonowany producent whisky w rejonie Dufftown, gdzie mieści się Mortlach. Nazwę zawdzięcza zaś wiosce, osadzie, która została w tym miejscu założona już w VII wieku.
Po kilkunastu latach działania i kilku zmianach właścicieli. Mortlach przeszła w ręce rodziny Grantów (tych od Glen Grant) którzy dosłownie wypatroszyli budynek i przenieśli sprzęty do swojej gorzelni w Rothes. Dalszą historię destylarnia zawdzięcza George’owi Cowie i jego synowi Alexandrowi, którzy odbudowali wyposażenie Mortlach i wprowadzili ją na ‘szerokie wody’. Rodzina Cowie zarządzała destylarnią aż do lat 20’ XX wieku. Wówczas destylarnia stała się częścią John Walker & sons, by później via DCL trafić w ręce Diageo.

Mortlach używa starego typu kondensatorów, w postaci tradycyjnych, miedzianych wężownic, które są zamknięte w wielkich kadziach z zimną wodą. Przekłada się to na jakość kondensacji, a w rezultacie odpowiada w pewnym stopniu za ‘mięsistość’ i ‘treściwość’ destylatu Mortlach. To z resztą nie jedyna ciekawostka, alembiki w Morlach odpowiadają za 2,81-krotną destylację spirytusu. Dzieje się tak, ponieważ surówka gorzelnicza uzyskana z alembików wash still nr 1 i 2, jest dzielona. 80% trafia jako wsad do alembika spirit still nr 2, a pozostałe 20% już jako tzw słabe pogony (weak feints), trafia do alembika spirit still numer 1. To sprawia, że słabe pogony są destylowane trzykrotnie i tylko środek (serce) ostatniej destylacji jest zbierane. Trzecia para alembików w Mortlach (alembiki nr 3) – wash still i spirit still, pracują jako klasyczny tandem, przekazując całą frakcję do dalszej destylacji pomiędzy sobą.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

X Spotkanie - wrzesień 2023

wiecej

WHISKY

#D0102 Whiskybase Link Destylarnia: North Port
Wiek: 03.1966 / 35
Bottler: Douglas Laing
Butelkowanie: 10.2001
Beczka: Finished in a Sherry Cask - minimum 6 months
Moc: 50,0%
Ilość butelek: 174
więcej
#D0101 Whiskybase Link Destylarnia: Lochside
Wiek: 1981 / 30
Bottler: Cadenhead
Butelkowanie: 10.2011
Beczka: Bourbon Hogshead
Moc: 54,9%
Ilość butelek: 246
więcej
#D0100 Whiskybase Link Destylarnia: Caperdonich
Wiek: 11.1972 / 38
Bottler: Duncan Taylor
Butelkowanie: 05.2011
Moc: 53,6%
Ilość butelek: 181
więcej
WIĘCEJ

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
board member
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226