Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   
 logo
Rok założenia:
1798
Status
1
Spirit stills:
2
Wash stills:
2
Właściciel:
The Edrington Group
Roczna produkcja:
2,500,000
Holm Road

Kirkwall

Orkney

KW15 1SU

United Kingdom www.highlandparkwhisky.com


Historia destylarni
Początki wielu destylarni często owiane są aurą pół-prawd i legend. Podobnie rzecz ma się z Highland Park, destylarnią na Orkadach, założoną (jeśli wierzyć włodarzom destylarni) w 1798 roku przez farmera Davida Robertsona, choć niektóre źródła wymieniają księdza-przemytnika Magnusa Eunsona jako założyciela. Faktem jest że niewiele wiadomo o początkach destylarni, do momentu gdy stała się ona własnością Williama Stuarta, a następnie Jamesa Granta (1895), któremu HP zawdzięcza rozbudowę. Dzisiaj Highland Park jest własnością Erdington Group.

Destylarnia z Orkad jest jedną z tych destylarni, która szczyci się udziałem torfu w procesie produkcji i jego wpływie na charakter destylatów. Jest jednak spora różnica pomiędzy torfem, który znany jest z edycji whisky powstających na zachodnim wybrzeżu a torfem używanym na dalekiej północy. Ten z Orkad jest bardziej ziołowy, aromatyczny, wręcz wrzosowy. Highland park skrywa jeszcze jeden rzemieślniczy proces – słodowanie jęczmienia odbywa się tutaj wyłącznie ręcznie, co osiem godzin i tak tydzień za tygodniem. Destylarnia 20% słodu produkuje na wyspie, reszta nabywana jest na stałym lądzie. Co ciekawe od 2004 roku Highland Park wykorzystuje wyłącznie beczki po sherry (także refill) do maturacji swoich destylatów. Podobnie jak Macallan, drewno wysyłane jest do Jerez w Hiszpanii, formowane w beczki, napełniane Sherry Oloroso na dwa lata, zanim trafi na Orkady.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

IX Spotkanie - wrzesień 2022

wiecej

WHISKY

#B0097 Destylarnia: Glen Garioch
Wiek: 06.2011 /
Bottler: The Finest Malts
Butelkowanie: 02.2023
Beczka: Bourbon Barrel
Moc: 52,4%
Ilość butelek: 42
więcej
#D0096 Whiskybase Link Destylarnia: Ben Nevis
Wiek: 15.03.1975 / 34 yo
Bottler: Signatory Vintage
Butelkowanie: 2009
Beczka: Bourbon Barrel
Moc: 63,0%
Ilość butelek: 146
więcej
#D0095 Whiskybase Link Destylarnia: Bowmore
Wiek: 21.06.1972 / 36 yo
Bottler: Signatory Vintage
Butelkowanie: 2008
Beczka: Refill Sherry Butt
Moc: 48,8%
Ilość butelek: 565
więcej
WIĘCEJ

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
board member
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226