Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.

   
 logo
Rok założenia:
1966
Status
1
Spirit stills:
2
Wash stills:
2
Właściciel:
Burn Stewart Distillers
Roczna produkcja:
3000000 l
Deanston Distillery Near Doune,

Perthshire

FK16 6AG, Scotland www.deanstonmalt.com/


Historia destylarni
Deanston zlokalizowana została w Perthshire, w rejonie Midlands, zwanych także południowym Highlands. Jest to destylarnia młoda ale z pewną historią w tle. Powstała w 1966 roku, w zaadoptowanych zabudowaniach przędzalni bawełny. Ta z kolei funkcjonowała w tym miejscu od 1785 roku. Podobnie jak przędzalnia, którą zlokalizowano na brzegu wartkiej rzeki Teith i którą zasilało ogromne koło wodne (w  swoim czasie największe w Europie), tak i Deanston energię do funkcjonowania zawdzięcza nurtowi rzeki oraz ogromnym turbinom. Można śmiało stwierdzić, że jest to jedna z najbardziej ekologicznych gorzelni – nadprodukcję „zielonego” prądu sprzedaje do krajowej sieci energetycznej.

Za powstanie Deanston odpowiadał Brodie Hepburn (zaangażowany także w Tullibardine
i Miltonduff), który w 1964 roku zakupił przędzalnię, by po 5 latach uruchomić w niej produkcję whisky. Oryginalni właściciele rządzili jednak tylko 3 lata od momentu uruchomienia i tak w 1971 roku destylarnia została ona sprzedana specjalizującemu się w „markach własnych” Invergordon. Taki stan rzeczy trwał przez dekadę. W międzyczasie wydano pierwszą edycję single malt (1974) pod nazwą Bannockburn. Niestety brak koniunktury w początku lat 80 XX wieku spowodował zamknięcie destylarni. Po 8 latach zakład nabyła firma Burn Stewart, dzisiejszy właściciel Bunnahabhain i Tobermory, by po roku przygotowań ponownie tworzyć „magię” w alembikach Deanston.

Pojawienie się nowego właściciela przywróciło oryginalny i na swój sposób staromodny sposób produkcji whisky w tej gorzelni – z otwartymi kadziami zaciernymi, długim procesem fermentacji i długim czasem destylacji, co ujawnia się w woskowym charakterze świeżego destylatu (69%). Co więcej, używany przez Deanston jęczmień pochodzi z ekologicznych upraw a w procesie produkcji nie używa się filtracji na zimno i barwienia gotowej whisky. 

Spora część produkcji zakładu używana jest do produkcji jednego z najbardziej popularnej blended whisky – Scottisch Leader. Na szczęście wydawane są ekspresje single malt, zarówno jako wydania własne destylarni, jak i poprzez niezależnych rozlewców.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VIII Spotkanie - wrzesień 2021

wiecej

WHISKY

#D0078 Whiskybase Link Destylarnia: Port Ellen
Wiek: 05.1981 / 19yo
Butelkowanie: 07.2000
Beczka: Refill Sherry Butt
Moc: 59,4%
więcej
#D0077 Whiskybase Link Destylarnia: Springbank
Wiek: 60's / 30yo
Bottler: Milroy Associates
Butelkowanie: 90's
Moc: 50%
więcej
#D0076 Whiskybase Link Destylarnia: Talisker
Wiek: 12yo
Bottler: The Distillers Agency
Moc: 43,0%
więcej
WIĘCEJ

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226