Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   
 logo
Rok założenia:
1826
Status
1
Spirit stills:
4
Wash stills:
2
Właściciel:
Diageo
Roczna produkcja:
3,600,000 l
Benrinnes Distilery

Aberlour

Moray

AB38 9NN

United Kingdom


Historia destylarni
Benrinnes to jedna z tych intrygujących destylarni, które posiadają swój własny, wyjątkowy charakter, a jednak z powodu olbrzymiego zapotrzebowania ze strony blenderów, nigdy nie urosła do rangi wiodącej marki single malt. Założona w 1826 roku (pierwotnie pod nazwą Lyne of Ruthrie) już po trzech latach została zniszczona w powodzi. Zakład, w nowej lokalizacji niedaleko miasta Aberlour, odbudował John Innes. W wyniku bankructwa właściciela przejąła William Smith & Co. Historia lubi się powtarzać, zatem 30 lat później właściciel zbankrutował a zakład odkupił słynny David Edward partner w Craiggelachie, właściciel Dallas Dhu, Aultmore oraz przez chwilę współwłaściciel Oban. W 1922 roku rodzina Edward sprzedała zakład w ręce John Dewar. Od czasów DCL i późniejszego United Distilleries, Benrinnes pozostaje w jednym koncernie, będąc dziś własnością Diageo. Za wspomniany charakter produkowanej whisky odpowiada 6 alembików, używanych w grupach po trzy. Przez lata (od połowy lat 70-tych) produkcja miała formę częściowej potrójnej destylacji lub 2,5-krotnej destylacji, co warunkowało mięsisty i siarkowy charakter świeżego spiritusu. W Benrinnes alkohol z pierwszego alembika (low wines) jest dzielony na mocniejsze i słabsze frakcje, po czym te słabsze trafają do środkowego alembika. Tu ponownie efekt destylacji dzielony jest na dwie frakcje – mocniejszą i słabszą. Mocna trafia do ostatniego alembika (spirit still, w którym redestylowana jest razem z porcją mocniejszych frakcji low wines z pierwszego alembika), podczas gdy słaba czeka na kolejny cykl w środkowym alembiku. Gotowy alkohol trafia jeszcze do wężownicy, w której dzięki osadzaniu się na zimnych ściankach rury, nabiera ciężkości, mięsistości i nut siarkowych. W ostatnich latach (w połowie pierwszej dekady lat dwutysięcznych) proces produkcji w zakładzie został uproszczony, ale prezentowany przez nas Benrinnes powstał w 1999 roku, czyli jeszcze na ‘stary’ sposób.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

X Spotkanie - wrzesień 2023

wiecej

WHISKY

#D0102 Whiskybase Link Destylarnia: North Port
Wiek: 03.1966 / 35
Bottler: Douglas Laing
Butelkowanie: 10.2001
Beczka: Finished in a Sherry Cask - minimum 6 months
Moc: 50,0%
Ilość butelek: 174
więcej
#D0101 Whiskybase Link Destylarnia: Lochside
Wiek: 1981 / 30
Bottler: Cadenhead
Butelkowanie: 10.2011
Beczka: Bourbon Hogshead
Moc: 54,9%
Ilość butelek: 246
więcej
#D0100 Whiskybase Link Destylarnia: Caperdonich
Wiek: 11.1972 / 38
Bottler: Duncan Taylor
Butelkowanie: 05.2011
Moc: 53,6%
Ilość butelek: 181
więcej
WIĘCEJ

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
board member
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226