Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   

Strathisla 1989 MoS Whiskybase Link

Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Speyside
Destylarnia:
Strathisla
Wiek:
1989 / 30
Bottler:
Malts of Scotland
Butelkowanie:
2019
Beczka:
Sherry Hogshead
Moc:
52,4%
Ilość butelek:
188
#D0053
Strathisla 1989 MoS logo
Rok założenia:
1786
Status
Aktywna
Spirit stills:
2
Wash stills:
2
Właściciel:
Pernod Ricard
Roczna produkcja:
2400000 l
Strathisla 1989 MoS
Strathisla Distillery
Seafield Avenue
Keith
Moray
AB55 5BS
United Kingdom www.chivas.com/en-EN/visit-strathisla
Strathisla 1989 MoS
Strathisla 1989 MoS
Strathisla 1989 to 30-letnia whisky, starzona wyłącznie w beczce Sherry Hogshead, zabutelkowana w 2019 roku z niezmienioną mocą 52,4%. 188 butelek wydanych z tą właśnie whisky, to tzw. Standard Range Malts of Scotland. Standardowa seria whisky, to według opisu samego wydawcy nieprzypadkowe destylaty, o bardzo wysokim poziomie jakości. Każda z nich aprobowana jest przez samego Ewersa a wydawane butelki to wyłącznie single cask, z naturalną mocą jaką zatrzymała beczka, bez filtracji i zmiany koloru.

Historia destylarni
Strathisla z pewnością zasługuje na miano klasycznej destylarni, w starym stylu. Po pierwsze – architektonicznie, ponieważ powstała jako przyklasztorny browar, który przekształcił się w destylarnię, a do alembików prowadzi swoisty labirynt korytarzy i pomieszczń. Po drugie – orgranizacyjnie, z uwagi na mało podkreślany fakt, że Strathisla jest najstarszą licencjonowaną destylarnią w Szkocji. W 1786 roku  Alexander Milne i George Taylor zarejestrowali oficjalnie gorzelnię o nazwie Milltown, jako jedną z nielicznych legalnych destylarni w dzisiejszym regionie Speyside. Do roku 1870 występowała ona pod nazwami Milltown/Milton, choć jej whisky była znana jako Strathisla, od nazwy rzeki płynącej nieopodal. Dzisiejszą nazwę oficjalnie zakład (i jego whisky) przyjął w 1950r.

Na przełomie XIX i XX wieku gorzelnia z dzisiejszego miast Keith była dość sławną wytwórnią, butelkującą swoje destylaty jako single malt(!). Niestety w późnych latach 40tych XX wieku zakład popadł w tarapaty. W rezultacie w 1950 roku, legendarny broker whisky Jimmy Barclay, działając na zlecenie Sama Bronfmana i jego firmy Seagram, zakupił destylarnię na aukcji za 71 tysięcy funtów. Odbyło się to w rok po tym, jak jej poprzedni właściciel trafił za kratki za malwersacje podatkowe. Strathisla szybko zyskała rozgłos, dzięki temu że była kluczowym elementem w planach Bronfmana na nową formułę 12-letniej edycji blended whisky, sygnowanej marką Chivas Brothers.

Co więcej, w ostatnich czasach Strathisla pozycjonowana jest jako swoisty ‘dom’ Chivas Regal. Tłumaczy to użycie jej destylatów do produkcji tego blendu oraz relatywnie małą liczbę edycji single malt, na niezależnym polu butelkowanych zazwyczaj przez Gordon&MacPhail
Sercem destylarni są 4 alembiki ogrzewane parą (dwa ostatnie zainstalowano w 1965 roku), których mały rozmiar i cechy techniczne powinny dawać alkohol lekki i aromatyczny. Jednakże stosowany tam proces destylacji i jego tajniki, dodają świeżemu spirytusowi (72%) wyrazistego charakteru.
Malts of Scotland
Malts of Scotland zostało założone w 2005 roku przez niemieckiego entuzjastę i eksperta whisky, Thomasa Ewersa. Szturmem zdobył on uznanie jako niezależny wydawca, w ciągu 10 lat stając się rozpoznawalnym na skalę globalną. Jakość jest jednym z synonimów whisky wydawanych przez popularnie zwanego MoS, a wydania ich whisky pochodzą z zarówno starannie wyselekcjonowanych beczek różnych destylarni, jak i beczek wybranych przez firmę Ewersa i napełnionych na jej indywidualne zlecenie. Dziś destylaty spod marki Malts of Scotland dojrzewają w ponad 80 magazynach.

Standardowa seria whisky, to według opisu samego wydawcy nieprzypadkowe whisky, o bardzo wysokim poziomie jakości. Każda z nich aprobowana jest przez samego Ewersa a wydawane butelki to wyłącznie single cask, z naturalną mocą jaką zatrzymała beczka, bez filtracji i zmiany koloru karmelem.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

X Spotkanie - wrzesień 2023

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
board member
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226