Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   

Strathisla 1976 Sa Whiskybase Link

Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Speyside
Destylarnia:
Strathisla
Wiek:
1976 / 28yo
Bottler:
Samaroli
Butelkowanie:
05.2004
Moc:
45,0%
Ilość butelek:
276
#D0083
Strathisla 1976 Sa logo
Rok założenia:
1786
Status
Aktywna
Spirit stills:
2
Wash stills:
2
Właściciel:
Pernod Ricard
Roczna produkcja:
2400000 l
Strathisla 1976 Sa
Strathisla Distillery
Seafield Avenue
Keith
Moray
AB55 5BS
United Kingdom www.chivas.com/en-EN/visit-strathisla
Strathisla 1976 Sa
Strathisla 1976 Sa
Strathisla z lat 70tych w połączeniu z nazwiskiem Samaroli tworzy idealną kompozycję. Była to druga pozycja podczas naszego spotkania w 2022 roku. 

Historia destylarni
Strathisla z pewnością zasługuje na miano klasycznej destylarni, w starym stylu. Po pierwsze – architektonicznie, ponieważ powstała jako przyklasztorny browar, który przekształcił się w destylarnię, a do alembików prowadzi swoisty labirynt korytarzy i pomieszczń. Po drugie – orgranizacyjnie, z uwagi na mało podkreślany fakt, że Strathisla jest najstarszą licencjonowaną destylarnią w Szkocji. W 1786 roku  Alexander Milne i George Taylor zarejestrowali oficjalnie gorzelnię o nazwie Milltown, jako jedną z nielicznych legalnych destylarni w dzisiejszym regionie Speyside. Do roku 1870 występowała ona pod nazwami Milltown/Milton, choć jej whisky była znana jako Strathisla, od nazwy rzeki płynącej nieopodal. Dzisiejszą nazwę oficjalnie zakład (i jego whisky) przyjął w 1950r.

Na przełomie XIX i XX wieku gorzelnia z dzisiejszego miast Keith była dość sławną wytwórnią, butelkującą swoje destylaty jako single malt(!). Niestety w późnych latach 40tych XX wieku zakład popadł w tarapaty. W rezultacie w 1950 roku, legendarny broker whisky Jimmy Barclay, działając na zlecenie Sama Bronfmana i jego firmy Seagram, zakupił destylarnię na aukcji za 71 tysięcy funtów. Odbyło się to w rok po tym, jak jej poprzedni właściciel trafił za kratki za malwersacje podatkowe. Strathisla szybko zyskała rozgłos, dzięki temu że była kluczowym elementem w planach Bronfmana na nową formułę 12-letniej edycji blended whisky, sygnowanej marką Chivas Brothers.

Co więcej, w ostatnich czasach Strathisla pozycjonowana jest jako swoisty ‘dom’ Chivas Regal. Tłumaczy to użycie jej destylatów do produkcji tego blendu oraz relatywnie małą liczbę edycji single malt, na niezależnym polu butelkowanych zazwyczaj przez Gordon&MacPhail
Sercem destylarni są 4 alembiki ogrzewane parą (dwa ostatnie zainstalowano w 1965 roku), których mały rozmiar i cechy techniczne powinny dawać alkohol lekki i aromatyczny. Jednakże stosowany tam proces destylacji i jego tajniki, dodają świeżemu spirytusowi (72%) wyrazistego charakteru.
Samaroli
Samaroli można określić na wiele sposobów i zawsze będzie to połączenie opisu firmy i jej uosobienia w postaci założyciela, Silvano Samaroliego. Można zatem powiedzieć importer, bottler, prekursor, koneser, wizjoner, pasjonat. Założone w Rzymie, w 1968 roku, przez pierwszą dekadę skupiało się na imporcie whisky do Włoch. Dziesięć lat później zaczęły pojawiać się pierwsze edycje whisky sygnowane logo Samaroli ? pierwsza w ścisłej współpracy z Cadenhead (z którym Samaroli początkowo współpracował bardzo ściśle), dwa lata później na rynek trafiła kolejna seria Flowers. Początkiem lat 80-tych Samaroli zamawiał w Cadenhead dedykowane tylko dla siebie edycje whisky. Kilka lat później wydawane przez niego bottlingi były wyłącznie w mocy beczki, częste były także edycje single cask. W kolejnej dekadzie Samaroli bardziej zdywersyfikował źródła z których pozyskiwał beczki, z kolei początek lat dwutysięcznych przyniósł z kolei ograniczenie wydawanych edycji, z uwagi na rosnący popyt na rynku dojrzałych beczek. Samaroli i jego firma był nie tylko jednym z pierwszych kontynentalnych niezależnych bottlerów, o wiele lat wyprzedzając trwający do dziś trend wydawania whisky przez firmy nie związane z daną destylarnia. Był także swojego rodzaju wizjonerem i prekursorem: whisky cask strenght czy single cask były w latach 70 czy 80 niszowym produktem. Dokładne opisy wrażeń sensorycznych czy sposobu starzenia, umieszczone na etykietach były swojego rodzaju skokiem jakościowym w wydawaniu whisky. Co więcej Silvano Samaroli w latach 1992-2016 wydawał whisky bez oznaczenia wieku, ponownie wyprzedzając i przewidując że zasoby starzonych whisky i popyt na nie staną w pewnym momencie w sytuacji bez wyjścia. Pomimo śmierci Samaroliego w 2017 roku, firma nadal wydaje świetne whisky o najwyższej jakości i staranności wydania, zarówno od strony sensorycznej jak i marketingowej. Otworzyła się także w pewnym momencie na starzone rumy, jak wielu włoskich i europejskich bottlerów.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

IX Spotkanie - wrzesień 2022

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
board member
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226