Destylarnia Springbank jest zlokalizowana na półwyspie Kintyre w miejscowości Campbeltown w południowo-zachodniej Szkocji. To jedna z nielicznych gorzelni, która od rozpoczęcia oficjalnej produkcji w roku 1828 aż po dziś dzień jest w prywatnych rękach. Założona przez byłego przemytnika Williama Reida, została sprzedana po 9 latach krewnym ze strony żony Reida, braciom Johnowi i Williamowi Mitchell. Po ponad trzydziestu latach do ojca (Johhna) dołączył w Springbank jego syn Alexander (Skrót J&A Mitchell znajduje się na owijce szyjki butelki do dzisiaj). Na przełomie XIX i XX wieku Campbelltown przeżywało rozwój branży gorzelnianej a w pewnym momencie czasu aktywnych było tam aż 35 destylarni! W wyniku załamania rynku w latach 20-tych, koniunktura się załamała, w całej Szkocji zamknięto 50 destylarni ale Campbelltown zostało nieproporcjonalnie dotknięte i tylko Springbank, Glen Scotia i Hazelburn zdołały się utrzymać. W latach 60-tych przy życiu pozostały już tylko pierwsze dwie gorzelnie. Wobec kolejnego kryzysu branży alkoholowej z przełomu lat 70 i 80 ubiegłego wieku, Springbank wstrzymała produkcję w latach 1979-1987. Po ponownym otwarciu Headley Wright (praprawnuk Johna Mitchella) podjął przełomową decyzję o zakończeniu sprzedawania destylatów Springbank na użytek blended whisky i Springbank skoncentrowała się wyłącznie na sprzedaży własnych wyrobów.
Ciekawostką zapewne jest fakt, iż Springbank to jedna z dwóch szkockich destylarni, w której cały proces produkcji whisky od słodowania jęczmienia aż po butelkowanie odbywa się na terenie zakładu. W Springbank sporo technologii jest ‘old school’. Działają starego typu otwarte kadzie zacierne i fermentacyjne, wraz z trzema alembikami – jednym wash still, podgrzewanym w staromodny sposób otwartym ogniem, oraz dwoma alembikami spirit still ogrzewanymi parowo. Proces destylacji jest bardzo wolny (ponad 100 godzin) i jest nazywany niepełną trzykrotną destylacją, lub dwu i pół krotną destylacją, gdzie część alkoholu jest redestylowana – co nadaje oleistości i złożoności gotowemu spirytusowi. Springbank jest też nietypowa poprzez trzy wersje/marki whisky, które w niej powstają: średnio torfowa Springbank, mocno torfowa Longrow oraz pozbawiona nut torfowych Hazelburn (jako jedyna destylowana w pełni trzykrotnie).