Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   

Springbank 30yo Soh Whiskybase Link

Milroy's of Soho - Golden Strength

Kategoria:
Single Malt
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Campbeltown
Destylarnia:
Springbank
Wiek:
60's / 30yo
Bottler:
Milroy Associates
Butelkowanie:
90's
Moc:
50%
#D0077
Springbank 30yo Soh logo
Rok założenia:
1828
Status
Aktywna
Spirit stills:
2
Wash stills:
1
Właściciel:
Springbank Distillers Ltd.
Roczna produkcja:
750000
Springbank 30yo Soh
85 Longrow, Campbeltown, Argyll, PA28 6EX www.springbankwhisky.com/
Springbank 30yo Soh
Springbank 30yo Soh
Milroy's of Soho - Golden Strength
Springbank 30yo Millroy's of Soho to czwarta whisky z tegorocznej selekcji MWCP. Trzydziestoletnia Springbank, wydana w mocy 50% jako "golden strenght" przez Milroy Associates, prawdopodobnie przy udziale legendarnego Johna Milroy'a, prawdopodobnie w II połowie lat 90-tych XX wieku.


Historia destylarni

Destylarnia Springbank jest zlokalizowana na półwyspie Kintyre w miejscowości Campbeltown w południowo-zachodniej Szkocji. To jedna z nielicznych gorzelni, która od rozpoczęcia oficjalnej produkcji w roku 1828 aż po dziś dzień jest w prywatnych rękach. Założona przez byłego przemytnika Williama Reida, została sprzedana po 9 latach krewnym ze strony żony Reida, braciom Johnowi i Williamowi Mitchell. Po ponad trzydziestu latach do ojca (Johhna) dołączył w Springbank jego syn Alexander (Skrót J&A Mitchell znajduje się na owijce szyjki butelki do dzisiaj). Na przełomie XIX i XX wieku Campbelltown przeżywało rozwój branży gorzelnianej a w pewnym momencie czasu aktywnych było tam aż 35 destylarni! W wyniku załamania rynku w latach 20-tych, koniunktura się załamała, w całej Szkocji zamknięto 50 destylarni ale Campbelltown zostało nieproporcjonalnie dotknięte i tylko Springbank, Glen Scotia i Hazelburn zdołały się utrzymać. W latach 60-tych przy życiu pozostały już tylko pierwsze dwie gorzelnie. Wobec kolejnego kryzysu branży alkoholowej z przełomu lat 70 i 80 ubiegłego wieku, Springbank wstrzymała produkcję w latach 1979-1987. Po ponownym otwarciu Headley Wright (praprawnuk Johna Mitchella) podjął przełomową decyzję o zakończeniu sprzedawania destylatów Springbank na użytek blended whisky i Springbank skoncentrowała się wyłącznie na sprzedaży własnych wyrobów.

Ciekawostką zapewne jest fakt, iż Springbank to jedna z dwóch szkockich destylarni, w której cały proces produkcji whisky od słodowania jęczmienia aż po butelkowanie odbywa się na terenie zakładu. W Springbank sporo technologii jest ‘old school’. Działają starego typu otwarte kadzie zacierne i fermentacyjne, wraz z trzema alembikami – jednym wash still, podgrzewanym w staromodny sposób otwartym ogniem, oraz dwoma alembikami spirit still ogrzewanymi parowo. Proces destylacji jest bardzo wolny (ponad 100 godzin) i jest nazywany niepełną trzykrotną destylacją, lub dwu i pół krotną destylacją, gdzie część alkoholu jest redestylowana – co nadaje oleistości i złożoności gotowemu spirytusowi. Springbank jest też nietypowa poprzez trzy wersje/marki whisky, które w niej powstają: średnio torfowa Springbank, mocno torfowa Longrow oraz pozbawiona nut torfowych Hazelburn (jako jedyna destylowana w pełni trzykrotnie).

Milroy Associates
Milroy Associates to kontynuatorzy dzieła Johna Milroy’a, jednego z założycieli legendarnego Milroy’s of Soho, baru, sklepu z alkoholami, wydawcy alkoholi i miejsca degustacji najlepszych win i whisky, po które (od lat 60-tych XX wieku), przyjeżdżali koneserzy z całego świata. Sam sklep był także źródłem whisky dla premierów Wlk. Brytanii,  dostarczając whisky pod unikatowy londyński adres Downing Street 10. John Milroy sprzedał bar i firmę w 1993 roku w wyniku zawirowań osobistych lecz przez szereg lat prowadził ten biznes dla nowego właściciela oraz zajmował się pośrednictwem, doradztwem i wydawaniem whisky. Milroy Associates sami określali siebie jako keepers of quality, choć czasem wydawali edycje whisky filtrowane na zimno. Na pewno przygotowywali na przełomie wieków wydania whisky dla francuskiego LMDW, pod marką The Milroy Selection, z oznaczeniem logo francuskiej firmy na etykiecie.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

X Spotkanie - wrzesień 2023

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
board member
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226