Kolejna wybrana przez nas butelka na VI spotkanie Malt Whisky Club Poland to bardzo stary blended malt z tajemniczej destylarni w Speyside. Whisky destylowana w 1973, spędziła długie 43 lata maturacji w beczce sherry butt. Zabutelkowana została z mocą 47,4%, bez użycia filtracji lub barwników. Skategoryzowana jest jako ‘blended malt’ co wskazuje na użycie (choć śladowych ilości) także innego destylatu niż ten podstawowy. W momencie wypustu i krótko po nim, wydawca – niemieckie TWA – podawał do wiadomości, że destylat pochodzi z zakładu, znajdującego się w rodzinnych rękach, słynącego ze starzenia swoich destylatów w beczkach po sherry. Wskazywać to może na destylarnię Glenfarclas, choć jest to jedynie domysł, niepotwierdzony oficjalnie przez żadne źródło. Znamienne jest także, że bottler zmienił w międzyczasie opis prezentowanej whisky, usuwając podpowiedź wskazującą na możliwe miejsce produkcji destylatu.