Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.

   

Port Ellen 1978 DL Whiskybase Link

10th Anniversary Bottling

Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Islay
Destylarnia:
Port Ellen
Wiek:
28.03.1978 / 24 yo
Bottler:
Douglas Laing
Butelkowanie:
20.06.2002
Beczka:
Sherry Butt
Moc:
57,9%
Ilość butelek:
602
#D0065
Port Ellen 1978 DL logo
Rok założenia:
1825
Status
Aktywna
Spirit stills:
2
Wash stills:
2
Właściciel:
Diageo
Roczna produkcja:
1200000 litrów
Port Ellen 1978 DL
Port Ellen Distillery
Port Ellen
Isle of Islay
Argyll
PA42 7AJ
United Kingdom
Port Ellen 1978 DL
Port Ellen 1978 DL
10th Anniversary Bottling
Port Ellen 1978 DL to whisky zamykająca lineup VII spotkania Malt Whisky Club Poland. Whisky niebagatelna, pochodząca z nieistniejącej destylarni, wydana w naturalnej mocy beczki (57,9%) po 24 latach dojrzewania w beczce sherry butt. Została wydana w 2002 roku, w ramach serii 10th anniversary bottling, przez firmę Douglas Laing dla brytyjskiej sieci sklepów z whisky – The Whisky Shop, która obchodziła swoją 10 rocznicę działalności.

Historia destylarni
Port Ellen założył w 1825 roku Alexander Mackay na południowym brzegu Islay, zwanym wybrzeżem Kildalton, które dzieliła z otwartymi wcześniej gorzelniami Laphroaig, Lagavulin i Ardbeg. Po kilkukrotnej zmianie właścicieli (dzierżawców) w końcu na czele Port Ellen stanął energiczny młodzieniec 21-letni John Ramsey, który równolegle stał się partnerem w interesach Waltera Fredericka Campbella, do którego należały ziemie Islay. Dzięki ich współpracy wyspę połączyła przeprawa promowa do Glasgow, co scementowało w pewnym sensie produkcję whisky, jako wiodącego biznesu wyspy oraz sprawiło że to Port Ellen było najważniejszym portem, nie Bowmore.

Destylarnia pozostała w rękach Ramseya i jego spadkobierców do 1920, gdy sprzedano ją firmom Buchanan-Dewars, które stworzyły nową spółkę Port Ellen Distillery Co. do zarządzania interesami zakładu. Gdy w 1925 obie firmy stały się częścią DCL, konsekwentnie i Port Ellen stała się częścią przemysłowego gitanta. W efekcie ograniczonego przez prohibicję popytu na whisky, produkcję w 1929 wstrzymano a w 1930 Scottish Malt Distilleries zamknęło zakład. Taki stan rzeczy utrzymał się kilkadziesiąt lat, choć w tym czasie zarówno słodownia jak i magazyny były nadal wykorzystywane.

Port Ellen rozpoczęła destylację ponowie w 1967 roku, kilka miesięcy wcześniej wzbogacając się o dwa dodatkowe alembiki. Kolejnym dużym krokiem była budowa zmechanizowanej słodowni w 1973 roku, która stanęła na terenie destylarni, zastępując tym samym słodowanie tradycyjne przez ogromne (największe w Szkocji do dzisiaj), specjalnie zaprojektowane do tego bębny. Ta część Port Ellen zaopatrywała w jęczmień słodowy wszystkie trzy destylarnie należące do DCL – PE, Caol Ilę i Lagavulin. Recesja brytyjskiej gospodarki, mały popyt na whisky single malt i jej znikome zapotrzebowanie ze strony blenderów, złożyły się na decyzję właścicieli o zamknięciu Port Ellen w 1983 roku. Z trudnościami utrzymała się jednak słodownia, która służyła początkowo innym zakładom z Islay, a dziś także sporej liczbie innych destylarni.

Destylarnia w kulminacyjnym momencie miała zdolności produkcyjne na poziomie 1,2 mln litrów alkoholu rocznie, alembiki PE miały wszystkie taki sam cebulowaty kształt, z okrągłymi pokrywami i długimi zwężającymi się ku górze szyjami, co ciekawe wprowadzenie automatycznego słodowania zmniejszyło nieco (do 35ppm) torfowość jej destylatów. Nie przeszkodziło to w zachowaniu wyjątkowo torfowego charakteru Port Ellen, będącego połączeniem torfu i naturalnych nut morskich, z ostrymi elementami cytrusów, smołowatością i oleistością w teksturze. Ponieważ do maturacji używano beczek po uprzednim kilkukrotnym napełnieniu, nie znajdujemy w PE zbyt dominującego wpływu dębiny.

Co ciekawe, historia ma szansę ponownie zatoczyć pełne koło, bowiem obecny właściciel - Diageo  -ogłosił, że zakład powróci do produkcji whisky około roku 2021.
Douglas Laing
Douglas Laing to szkocki niezależny wydawca whisky. Firmę założył w 1948 roku Fred Douglas Laing, w Glasgow. Laing, związany z produkcją własnej blended whisky, zdecydował o założeniu firmy butelkującej whisky z różnych destylarni. Co więcej z upływem czasu firma zaczęła świadczyć także usługi butelkowania whisky dla różnych destylarni, co ma miejsce aż do dnia dzisiejszego. W 1982 zmarł Fred Laing senior, założyciel firmy a biznes poprowadzili dalej jego synowie Fred Douglas i Stewart Laingowie. Z czasem firma zmieniła filozofię działania z eksportu whisky blended, na wydawanie edycji single malt, z nastawieniem na rynek w Wlk. Brytanii.

Douglas Laing na przestrzeni lat zdobył renomę i uznanie sympatyków whisky wydaniami serii Old Malt Cask i Old&Rare ale w 2013 roku firma została podzielona. Bracia Fred i Stewart zdecydowali o podziale aktyw, Fred wraz z córką Carą nadal prowadzi Douglas Laing a Stewart i jego synowie dali początek Hunter Laing, która to w wyniku podziału przejęła marki OMC i Old & Rare.

Dziś Douglas Laing powrócił nieco do korzeni, wydając wiele serii blended malts: The Epicurean (Lowland), Timorous Beastie (Highland), Scallywag (Speyside), The Gauldrons (Campbeltown), Rock Island (Islands), oraz Big Peat, który jest blendem maltów z Islay. Nadal butelkowane są także edycje single malt pod szyldem Exceptional Single Casks oraz Old Particular i Xtra Old Particular łączące wydania single malt i single grain. Co ciekawe DL nabył w 2019 roku destylarnię Strathearn w Perthshire i niedługo rozpocznie operacje we własnej Clutha Distillery, zbudowanej od podstaw w Glasgow, która ma charakteryzować się produkcją wysokogatunkowej whisky o silnym wpływie sherry na profil smakowy.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VIII Spotkanie - wrzesień 2021

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226