Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   

Mortlach 2008 SV Whiskybase Link

Cask Strength Collection

Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Speyside
Destylarnia:
Mortlach
Wiek:
13.03.2008 / 11 yo
Bottler:
Signatory Vintage
Butelkowanie:
11.12.2019
Beczka:
Bourbon Barrel
Moc:
55,1%
Ilość butelek:
236
#S0059
Mortlach 2008 SV logo
Rok założenia:
1823
Status
Aktywna
Spirit stills:
3
Wash stills:
3
Właściciel:
Diageo
Roczna produkcja:
2,900,000 l
Mortlach 2008 SV
Mortlach Distillery
Dufftown
Moray
AB55 4AQ
United Kingdom
Mortlach 2008 SV
Mortlach 2008 SV
Cask Strength Collection
Wybrana przez nas Mortlach to destylat z 2008 roku, który ponad 11 lat dojrzewał w beczce po Bourbonie.  Została zabutelkowana z naturalną mocą 55,1%, jest jedną z 236 butelek uzyskanych z beczki numer 800106. Wydano ją w charakterystycznej dla Signatory Vintage pękatej butelce, w ramach serii cask strenght.
 

Historia destylarni
Mortlach oprócz swoich whisky słynie także z ciekawego sposobu destylacji, która oprócz cech właściwych dla regionu Speyside, dodaje im także ciężkości i złożoności

Destylarnia powstała w 1823 roku przez trzech właścicieli Findlatera, Mackintosha i Gordona. Był to pierwszy licencjonowany producent whisky w rejonie Dufftown, gdzie mieści się Mortlach. Nazwę zawdzięcza zaś wiosce, osadzie, która została w tym miejscu założona już w VII wieku.
Po kilkunastu latach działania i kilku zmianach właścicieli. Mortlach przeszła w ręce rodziny Grantów (tych od Glen Grant) którzy dosłownie wypatroszyli budynek i przenieśli sprzęty do swojej gorzelni w Rothes. Dalszą historię destylarnia zawdzięcza George’owi Cowie i jego synowi Alexandrowi, którzy odbudowali wyposażenie Mortlach i wprowadzili ją na ‘szerokie wody’. Rodzina Cowie zarządzała destylarnią aż do lat 20’ XX wieku. Wówczas destylarnia stała się częścią John Walker & sons, by później via DCL trafić w ręce Diageo.

Mortlach używa starego typu kondensatorów, w postaci tradycyjnych, miedzianych wężownic, które są zamknięte w wielkich kadziach z zimną wodą. Przekłada się to na jakość kondensacji, a w rezultacie odpowiada w pewnym stopniu za ‘mięsistość’ i ‘treściwość’ destylatu Mortlach. To z resztą nie jedyna ciekawostka, alembiki w Morlach odpowiadają za 2,81-krotną destylację spirytusu. Dzieje się tak, ponieważ surówka gorzelnicza uzyskana z alembików wash still nr 1 i 2, jest dzielona. 80% trafia jako wsad do alembika spirit still nr 2, a pozostałe 20% już jako tzw słabe pogony (weak feints), trafia do alembika spirit still numer 1. To sprawia, że słabe pogony są destylowane trzykrotnie i tylko środek (serce) ostatniej destylacji jest zbierane. Trzecia para alembików w Mortlach (alembiki nr 3) – wash still i spirit still, pracują jako klasyczny tandem, przekazując całą frakcję do dalszej destylacji pomiędzy sobą.
Signatory Vintage
Signatory Vintage, jest cenionym szkockim, niezależnym botlerem, założonym w 1988 przez Andrew Symingtona i jego brata, w Edynburgu. Signatory znane jest ze swoich szerokich wydawnictw whisky, obejmujących nawet 50 różnych whisky jednocześnie. Słynie z serii destylatów niefiltrowanych i pochodzących z jednej beczki. Swoją nazwę zawdzięcza pomysłowi Symingtona, że każda butelka wydawana przez firmę będzie opatrzona podpisem celebryty. Pomysł ostatecznie upadł, bo whisky sprzedano szybciej niż zajęło zdobywanie podpisów, niemniej ślad  tego pomysłu widnieje w nazwie firmy do dziś.

Od 2002 roku Signatory jest także właścicielem urokliwej destylarni Edradour, dokąd to swojego czasu przeniesiono całą firmę, razem z magazynami do starzenia beczek będących własnością firmy oraz linię butelkowania.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VII Spotkanie - wrzesień 2020

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226