Murray McDavid to powstały w 1994 roku szkocki wydawca whisky. Firmę założyli handlarze winem Mark Reynier, Simon Coughlin oraz związany z destylarnią Springbank, Gordon Wright. W dość krótkim czasie Murray McDavid została jednym z wiodących szkockich bottlerów. Co więcej, była jedną z pierwszych firm stosujących różne rodzaje beczek do maturacji whisky, w szczególności tych po winach. Znajduje to także odzwierciedlenie w charakterystyce marki Murray McDavid, która nazywa wydawane przez siebie destylaty Sztuką Maturacji.
W roku 2000 zespół Murray McDavid zaangażował się w ponowne otwarcie zamkniętej i znajdującej się na krawędzi destylarni Bruichladdich, angażując najbardziej szanowanego master distillera z Islay, Jima McEwana. W 2012 roku gigant Remy Contreau zakupił destylarnię Bruichladdich oraz Murray McDavid, która później została sprzedana obecnemu właścicielowi, brokerowi whisky Aceo Ltd. Dziś ‘domem’ firmy jest destylarnia Coleburn w Speyside, gdzie kontynuowana jest tradycja sztuki starzenia whisky.