Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   

Highland Park 1967 MM Whiskybase Link

Murray McDavid - Mission Cask Strength Series

Kategoria:
Single Malt
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
The Islands
Destylarnia:
Highland Park
Wiek:
1967 / 35 yo
Bottler:
Murray McDavid
Butelkowanie:
2003
Beczka:
Bourbon Casks
Moc:
40,1%
Ilość butelek:
500
#D0074
Highland Park 1967 MM logo
Rok założenia:
1798
Status
Aktywna
Spirit stills:
2
Wash stills:
2
Właściciel:
The Edrington Group
Roczna produkcja:
2,500,000
Highland Park 1967 MM
Holm Road

Kirkwall

Orkney

KW15 1SU

United Kingdom www.highlandparkwhisky.com
Highland Park 1967 MM
Highland Park 1967 MM
Murray McDavid - Mission Cask Strength Series
Highland Park 1967 Murray McDavid otwiera coroczną degustację Malt Whisky Club Poland w 2021 roku. Jest to whisky, która spędziła 35 lat dojrzewania w beczkach po Bourbonie. Zabutelkowana z naturalną mocą 40,1%, w ramach serii Mission Gold, która jest najbardziej prestiżową serią wydań Murray McDavid, obejmującą rzadkie i unikatowe destylaty.

Historia destylarni
Początki wielu destylarni często owiane są aurą pół-prawd i legend. Podobnie rzecz ma się z Highland Park, destylarnią na Orkadach, założoną (jeśli wierzyć włodarzom destylarni) w 1798 roku przez farmera Davida Robertsona, choć niektóre źródła wymieniają księdza-przemytnika Magnusa Eunsona jako założyciela. Faktem jest że niewiele wiadomo o początkach destylarni, do momentu gdy stała się ona własnością Williama Stuarta, a następnie Jamesa Granta (1895), któremu HP zawdzięcza rozbudowę. Dzisiaj Highland Park jest własnością Erdington Group.

Destylarnia z Orkad jest jedną z tych destylarni, która szczyci się udziałem torfu w procesie produkcji i jego wpływie na charakter destylatów. Jest jednak spora różnica pomiędzy torfem, który znany jest z edycji whisky powstających na zachodnim wybrzeżu a torfem używanym na dalekiej północy. Ten z Orkad jest bardziej ziołowy, aromatyczny, wręcz wrzosowy. Highland park skrywa jeszcze jeden rzemieślniczy proces – słodowanie jęczmienia odbywa się tutaj wyłącznie ręcznie, co osiem godzin i tak tydzień za tygodniem. Destylarnia 20% słodu produkuje na wyspie, reszta nabywana jest na stałym lądzie. Co ciekawe od 2004 roku Highland Park wykorzystuje wyłącznie beczki po sherry (także refill) do maturacji swoich destylatów. Podobnie jak Macallan, drewno wysyłane jest do Jerez w Hiszpanii, formowane w beczki, napełniane Sherry Oloroso na dwa lata, zanim trafi na Orkady.
Murray McDavid
Murray McDavid to powstały w 1994 roku szkocki wydawca whisky. Firmę założyli handlarze winem Mark Reynier, Simon Coughlin oraz związany z destylarnią Springbank, Gordon Wright. W dość krótkim czasie Murray McDavid została jednym z wiodących szkockich bottlerów. Co więcej, była jedną z pierwszych firm stosujących różne rodzaje beczek do maturacji whisky, w szczególności tych po winach. Znajduje to także odzwierciedlenie w charakterystyce marki Murray McDavid, która nazywa wydawane przez siebie destylaty Sztuką Maturacji.

W roku 2000 zespół Murray McDavid zaangażował się w ponowne otwarcie zamkniętej i znajdującej się na krawędzi destylarni Bruichladdich, angażując najbardziej szanowanego master distillera z Islay, Jima McEwana. W 2012 roku gigant Remy Contreau zakupił destylarnię Bruichladdich oraz Murray McDavid, która później została sprzedana obecnemu właścicielowi, brokerowi whisky Aceo Ltd. Dziś ‘domem’ firmy jest destylarnia Coleburn w Speyside, gdzie kontynuowana jest tradycja sztuki starzenia whisky.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VII Spotkanie - wrzesień 2020

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226