Wybrana przez nas samplingowa Glentauchers 2014 to kolejny przykład niezależnego bottlingu z rynku niemieckiego. Jej wydawcą jest East Village Whisky Company, młody, niemiecki bottler w osobie Petera Ostendorfa. Whisky ta została zabutelkowana w 2020 roku, po pełnych 6 latach dojrzewania w beczce Sherry Butt. Powstało 150 butelek o naturalnej mocy 52,2%
Glentauchers jest określana mianem ‘jednej z gangu 1890’s’, czyli szeregu destylarni, które powstały w końcu dziewiętnastego wieku. Założona w 1898 roku, w okolicy Keith, przez firmę James Buchanan & Co. Glentauchers została powołana aby dostarczać składowych do blended whisky Buchanan i Black&White, które to znajdowaly się w portfolio. Początkowo w zakładzie zainstalowano parę alembików oraz początkiem XX wieku prowadzono testy i próby z destylacją w specjalnie zaadaptowanej kolumnie destylacyjnej. W 1966 roku destylarnia znacznie powiększyła swój potencjał produkcyjny, bowiem zainstalowano 2 pary alembików, zwiększając ich liczbę do 6. W efekcie Glentauchers legitymuje się produkcją roczną na poziomie 4,1 mln litrów. Destylarnia została także dotknięta kryzysem lat 80 dwudziestego wieku, dlatego produkcja stanęła w 1985 i wnowiono ją dopiero w 1992 roku. W międzyczasie zakład został przejęty przez United Distillers (późniejsze Chivas/Pernod Ricard) a destylat Glentauchers został jednym z imiennych składników blended whisky Ballantine’s. Jako edycja single malt spotykana dość rzadko, głównie w wydaniach Gordon Macphail, od 2017 roku także w ramach oficjalnych edycji Ballantine’s Single Malt (razem z Glenburgie i Miltonduff).