Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   

Glen Moray 2007 BR Whiskybase Link

Kirsch Whisky Exclusive

Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Speyside
Destylarnia:
Glen Moray
Wiek:
2007 / 10 yo
Bottler:
Berry Bros & Rudd
Butelkowanie:
2018
Beczka:
Finished in Ex-Caroni Rum Casks
Moc:
57,4%
#S0044
Glen Moray 2007 BR logo
Rok założenia:
1897
Status
Aktywna
Spirit stills:
3
Wash stills:
3
Właściciel:
La Martiniquaise
Roczna produkcja:
3300000 l
Glen Moray 2007 BR
Glen Moray Distillery
Bruceland Road
Elgin
Moray
IV30 1YE
United Kingdom www.glenmoray.com/
Glen Moray 2007 BR
Glen Moray 2007 BR
Kirsch Whisky Exclusive
Wybraną przez nas Glen Moray z 2007 roku wydał niezależny szkocki bottler, firma Berry Bros & Rudd. Destylat po 10 latach dojrzewania, w tym finiszowaniu w beczkach uprzednio goszczących rum Caroni, został zabutelkowany w 2018 roku z naturalną mocą 57,4%. Whisky ta była dedykowana na rynek niemiecki, ekskluzywnie na zlecenie niezależnego niemieckiego dystrybutora Kirsch Whisky.
 

Historia destylarni
Delikatna i owocowa, to przymiotniki opisujące whisky z Glen Moray. Ta destylarnia, położona w północnej części regionu Speyside posiada kilka unikatowych cech. Między innymi mikroklimat miejsca, dzięki bliskości rzeki i wysokiemu lustru wody, który pozytywnie wpływa na proces dojrzewania whisky. Woda z rzeki używana była także w produkcji.  Destylarnię wyróżnia także jej historia, co ciekawe nie związana z produkcją mocnego alkoholu. Glen Moray powstała w 1828 jako browar West Brewery a dopiero w 1897 zakład przekształcono w destylarnię, na fali boomu na whisky, który zdawał się być nieskończony. Zakład ulokowany jest dzisiaj pośród miejskiej zabudowy Elgin. Gdy powstawał w XIX wieku został ulokowany na obrzeżach miasta, w towarzystwie miejskich szubienic.

Glen Moray jak wiele destylarni stałą się ofiarą kryzysu rynkowego na początku dwudziestego wieku i została zamknięta. Produkcja została uruchomiona po 13 latach przerwy - w 1923 zakład przejął i uruchomił Macdonald & Muir, właściciel Glenmorangie. Popyt na Glen Moray był tak duży, że w 1924 roku destylarnia wydała whisky z rocznika 1893 jako single malt, co było bardzo niecodziennym posunięciem w czasach gdy produkowano i pijano głównie blendy.  W późnych latach 50-tych w zakładzie zainstalowano maszynę do automatycznego słodowania jęczmienia, produkcji francuskiej firmy Saladin, jednocześnie podwajając liczbę alembików do czterech i zmieniając ogrzewanie z węgla na olej. Destylarnia była w tym momencie jedną z najbardziej nowoczesnych w Szkocji! Glen Moray był także jednym z prekursorów finiszowania whisky w beczkach po winie. Wydała pierwsze tego typu whisky z użyciem beczek po Chardonnay i Chenin Blanc.

W 2008 roku nieco podupadłą na wizerunku Glen Moray, w ostatnich latach rządów Glenmorangie/LVMH, zakupiła francuska firma spirytusowa La Martiniquaise, z zamiarem wykorzystania w swoich markach Glen Turner  i Label Five. Dla destylarni oznaczało to także zwiększenie mocy produkcyjnych o 40%, pojawiły się nowe kadzie fermentacyjne. Zainstalowano także kolejną parę cebulastych alembików, które łącznie są w stanie produkować 3,3mln litrów alkoholu rocznie.
Berry Bros & Rudd
Berry Bros & Rudd to najstarsza brytyjska firma zajmująca się handlem winem i spirytualiami, w pewnym sensie historyczna i rodzinna instytucja, osadzona w londyńskiej dzielnicy św. Jakuba. Adres sklepu flagowego to nieprzerwanie od 1698 roku to 3 St James’s Street, London kiedy wdowa Bourne założyła to przedsiębiorstwo w Londynie.

Berry Bros & Rudd zaopatruje królewski dwór monarchii brytyjskiej nieprzerwanie od rządów króla Grzegorza III, na przełomie 17 i 18-wieku. Firma posiada dwa królewskie nakazy (Royal Warrant) – jej królewskiej mości Królowej Elżbiety II oraz jego książęcej wysokości Księcia Walii – Karola, które widnieją na każdej etykiecie wydawanego przez firmę alkoholu, w postaci królewskich herbów i opisu ‘by appointment of”. Związki z królewską rodziną to tylko jeden z dumnych elementów bogatej historii firmy, która oprócz absolutnej specjalizacji w dobieraniu i składowaniu win i alkoholi mocnych, była także dostawcą na pokład Titanica, zaopatrywała przemytników szmuglujących do objętych prohibicją Stanów Zjednoczonych, czy pomagała ukrywać Napoleona III w swoich piwnicach pod sklepem.

W dziedzinie whisky oprócz dzisiejszego handlu najwyższej jakości gatunkami whisky i własnymi świetnymi wydawnictwami, Berry Bros & Rudd stworzyła w 1923 roku markę whisky Cutty Sark. Przez szereg lat do 2017 roku firma była właścicielem marki Glenrothes, mając silny wpływ na strategię starzenia jej edycji single malt.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

X Spotkanie - wrzesień 2023

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
board member
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226