Glen Keith to bardzo młody zakład. Została wybudowana w odpowiedzi na rosnące potrzeby produkcji blendów przez Chivas Brothers. Budowa trwała 3 lata i w 1960 roku rozpoczęła się destylacja. Jako lokalizację wybrano pobliże innej destylarni należącej do Chivas - Strathisli - wykorzystując stary młyn, znajdujący się w tym miejscu.
Od początku Glen Keith pełniła także drugą rolę, destylarni testowej. Była to pierwsza gorzelnia używająca gazu jako źródła ciepła do podgrzewania aparatury. Mieściła też w sobie laboratoria grupy Chivas, ponieważ to tutaj eksperymentowano z różnymi rodzajami zacierania, z nowymi odmianami drożdży czy z procesem produkcji - czasem trzy- a czasem dwu-krotnym. Pomimo że ramiona alembików Glen Keith uniesione są w górę, wskazując niejako że produkowany tu destylat jest lekki w odbiorze, gorzelnia ma na swoim koncie destylacje o różnym charakterze, także bardzo mocno torfowe (znane jako Glen Isla). Zakład funkcjonuje do dziś, pomimo przerwy 1999-2013. Nowy właściciel Pernod Ricard przeprowadził wówczas modernizację, instalując nowe kadzie zacierne i fermentacyjne. Dziś charakter Glen Keith jest jak jej ramiona alembików, lekki i owocowy.