Prezentowana edycja spędziła 8 lat w beczkach po bourbonie i jest wynikiem kooperacji dwóch niezależnych wydawców (TWA i Three Rivers).
Three Rivers to mały japoński importer zachodnich win i alkoholi wysokogatunkowych z Tokyo. Założony kilkanaście lat temu przez dwóch przyjaciół, specjalizuje się w nietuzinkowych whisky, o wysokiej jakości, które przyozdabiane są w barwne i pomysłowe etykiety.
Caol Ila, to w języku celtyckim „Głos Islay”. Destylarnia została założona w 1846 przez Hectora Hendersona w małej zatoczce, opodal Port Askaig. Po wielu zmianach właścicieli, od 1927 roku pozostaje w rękach jednego koncernu (dziś Diageo). Po gruntownej rozbudowie w 1972 r., Caol Ila jest największym producentem na Islay. Destylarnia korzysta z tego samego jęczmienia co siostrzana Lagavulin, lecz dłuższa fermentacja, wyższy punkt odcięcia, smukłe alembiki pomagają zredukować ciężkie fenole. Destylaty z Caol Ili mają swój niepowtarzalny charakter – świeżych, trawiastych i morskich nut zapachowych i smakowych.