Bunnahabhain wydestylowana w 1979 roku, to pierwsza z butelek wybranych na degustację Malt Whisky Club Poland jesienią 2020 roku. Whisky, która spędziła 18 lat w beczce po sherry, została zabutelkowana z naturalną mocą 55,6%. Jest to jedna z 714 butelek uzyskanych z tej maturacji, wydanych w ramach cenionej i niejednokrotnie już trudno dostępnej serii Dumpy. Co ciekawe, nasza butelka Bunnahabhain posiada indywidualną etykietę i był to prawdopodobnie prezent świąteczny od firmy Signatory Vintage , którą na Święta Bożego Narodzenia w 1997 roku firma SV podarowała pani Anne Linder (wg. Linkedin, osobie od lat związanej z handlem winami w UK).
Bunnahabhain - oficjalnie założona w 1881 roku, chociaż niektóre źródła podają rok 1883. Położona jest na północno-wschodnim wybrzeżu Islay, niedaleko Port Askaig. Ciekawostką jest fakt, że początkowo była obiektem zbudowanym na całkowitym pustkowiu, dostępnym tylko od strony morza. Dopiero po latach wokół destylarni powstała osada, którą połączono drogą z Port Askaig. Wcześniej dostęp do destylarni był możliwy jedynie od strony morza. Destylarnię założyli bracia Greenless, którzy handlowali jęczmieniem, a miejsce to wybrali ze względu na wysoką jakość wody z pobliskiej rzeki Margadale. Przez kolejne dziesięciolecia destylarnia dość często zmieniała właściciela, w roku 1999 firma Edrington, zarządzająca wówczas marką, niemal zamknęła produkcję. Bunnahabhain, której właścicielem od 2003 roku jest Burn Stewart Distillers Ltd., miała, zgodnie z pierwotną wolą założycieli – braci Greenless, od początku istnienia produkować jedynie whisky typu blended. Stąd butelkowanie i dystrybucję wersji Single Malt rozpoczęto dopiero w latach 60-tych XX wieku.