Bunnahabhain z 1967 roku, to druga pozycja dorocznej degustacji Malt Whisky Club w 2021 roku. Whisky wydana przez szkockiego bottlera Duncan Taylor, dojrzewała w wyłącznie jednej beczce po sherry przez 38 lat. Zabutelkowna w 2005 roku z naturalną mocą 40,8% dla innego niezależnego wydawcy whisky, holenderskiego van Wees. Jest to butelka z serii Rare Auld, pod którą to marką Duncan Taylor wydawał rzadkie i unikatowe whisky o dość długim okresie maturacji.
Bunnahabhain - oficjalnie założona w 1881 roku, chociaż niektóre źródła podają rok 1883. Położona jest na północno-wschodnim wybrzeżu Islay, niedaleko Port Askaig. Ciekawostką jest fakt, że początkowo była obiektem zbudowanym na całkowitym pustkowiu, dostępnym tylko od strony morza. Dopiero po latach wokół destylarni powstała osada, którą połączono drogą z Port Askaig. Wcześniej dostęp do destylarni był możliwy jedynie od strony morza. Destylarnię założyli bracia Greenless, którzy handlowali jęczmieniem, a miejsce to wybrali ze względu na wysoką jakość wody z pobliskiej rzeki Margadale. Przez kolejne dziesięciolecia destylarnia dość często zmieniała właściciela, w roku 1999 firma Edrington, zarządzająca wówczas marką, niemal zamknęła produkcję. Bunnahabhain, której właścicielem od 2003 roku jest Burn Stewart Distillers Ltd., miała, zgodnie z pierwotną wolą założycieli – braci Greenless, od początku istnienia produkować jedynie whisky typu blended. Stąd butelkowanie i dystrybucję wersji Single Malt rozpoczęto dopiero w latach 60-tych XX wieku.