Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   

Bunnahabhain 1967 DT Whiskybase Link

Duncan Taylor - Rare Auld

Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Islay
Destylarnia:
Bunnahabhain
Wiek:
03.1967 / 38 yo
Bottler:
Duncan Taylor
Butelkowanie:
11.2005
Beczka:
Sherry Cask
Moc:
40,8%
Ilość butelek:
209
#D0075
Bunnahabhain 1967 DT logo
Rok założenia:
1881
Status
Aktywna
Spirit stills:
2
Wash stills:
2
Właściciel:
Burn Stewart Distillers
Roczna produkcja:
2500000 litrów
Bunnahabhain 1967 DT
Port Askaig

Islay, Argyll, PA46 7RR

Scotland www.bunnahabhain.com
Bunnahabhain 1967 DT
Bunnahabhain 1967 DT
Duncan Taylor - Rare Auld
Bunnahabhain z 1967 roku, to druga pozycja dorocznej degustacji Malt Whisky Club w 2021 roku. Whisky wydana przez szkockiego bottlera Duncan Taylor, dojrzewała w wyłącznie jednej beczce po sherry przez 38 lat. Zabutelkowna w 2005 roku z naturalną mocą 40,8% dla innego niezależnego wydawcy whisky, holenderskiego van Wees. Jest to butelka z serii Rare Auld, pod którą to marką Duncan Taylor wydawał rzadkie i unikatowe whisky o dość długim okresie maturacji.
 

Historia destylarni
Bunnahabhain - oficjalnie założona w 1881 roku, chociaż niektóre źródła podają rok 1883. Położona jest na północno-wschodnim wybrzeżu Islay, niedaleko Port Askaig. Ciekawostką jest fakt, że początkowo była obiektem zbudowanym na całkowitym pustkowiu, dostępnym tylko od strony morza. Dopiero po latach wokół destylarni powstała osada, którą połączono drogą z Port Askaig. Wcześniej dostęp do destylarni był możliwy jedynie od strony morza. Destylarnię założyli bracia Greenless, którzy handlowali jęczmieniem, a miejsce to wybrali ze względu na wysoką jakość wody z pobliskiej rzeki Margadale. Przez kolejne dziesięciolecia destylarnia dość często zmieniała właściciela, w roku 1999 firma Edrington, zarządzająca wówczas marką, niemal zamknęła produkcję. Bunnahabhain, której właścicielem od 2003 roku jest Burn Stewart Distillers Ltd., miała, zgodnie z pierwotną wolą założycieli – braci Greenless, od początku istnienia produkować jedynie whisky typu blended. Stąd butelkowanie i dystrybucję wersji Single Malt rozpoczęto dopiero w latach 60-tych XX wieku.
Duncan Taylor
Historia firmy Duncan Taylor sięga I połowy XX wieku kiedy to w 1938 roku zarejestrowano w Glasgow przedsiębiorstwo rodzinne pod nazwą Duncan Taylor & Co, zajmujące się pośrednictwem i handlem whisky i spirytualiami. Zmiany w charakterze działalności przyniósł nowy właściciel, Abe Rosenberg, amerykanin, który zrobił fortunę na imporcie szkockiej whisky J&B do USA po II Wojnie Światowej. Nabył on Duncan Taylor w 1961 roku i to dzięki niemu powstała jedna z największych kolekcji beczek single maltów i grainów obejmuąca w szczytowym momencie ponad 4500 beczek w portoflio firmy, a wiele z nich pozostaje w nim do dziś. Biznes Rosenberga opierał się o blended whisky, o tyle zakup i kolekcjonowanie świetnych beczek miało swoje źródło w dbałości o najwyższą jakość whisky trafiających do wsponianych blendów.

W 2002 roku Duncan Taylor otworzył najbardziej aktualny rozdział w swojej historii. Osiem lat po śmierci Rosenberga, firmę i jej zapasy (single malt, single grain i starzonych blendów) nabył Euan Shand, pracujący uprzednio w GlenDronach. W efekcie DT przeniosła się do nowej lokalizacji w Huntly, gdzie przechowuje, butelkuje i konfekcjonuje wydawane przez siebie whisky, a w przyszłości na miejscu rozpocznie pracę własna destylarnia. W 2009 roku Shand i firma nabyli prawa do dawnej, pochodzącej z XIX wieku marki blended whisky Black Bull i przywrócili jej obecność na mapie blendów, z ekspresjami 12, 21 i 40 letnimi! Odnotować należy także spory udział firmy w popularyzacji finiszowania whisky w innych beczkach niż oryginalnie użyte do dojrzewania. Seria The Octave powstaje poprzez finiszowanie w oktawach dla rozszerzenia profilu smakowego, bez zagłuszania oryginalnego charakteru destylatu i destylarni.

Duncan Taylor dziś to broker, blender, niezależny wydawca m.in. blendów, serii Rare Auld, Rarest of the Rare, Dimensions i innych whisky i spirytualiów.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VII Spotkanie - wrzesień 2020

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226