Z dumą możemy powiedzieć: nasza pierwsza whisky klubowa. Wydana z okazji 5 urodzin MWCP. Wybrana przez klubowiczów, w ramach panelu degustacyjnego online (z uwagi na pandemię Covid 19) spośród 4 pozycji. Jest to whisky 14-letnia, która dojrzewała w beczce fresh Bourbon barrel i została zabutelkowana w niezmienionej mocy 51,7%. Bottling obejmował 60 butelek i prawdopodobnie nie był to cały nakład uzyskany z beczki #280.
Destylarnia Bruichladdich została założona w roku 1881 przez braci Harvey (Roberta, Johna i Williama) nad przepiękną zatoką Lochindaal, skąd rozprzestrzenia się widok na położoną naprzeciwko destylarnię Bowmore. Do roku 2005 (kiedy powstał Kilchoman) była uznawana za najbardziej wysuniętą na zachód gorzelnią w Szkocji.
Pod koniec 2000 r. Bruichladdich została przejęta przez niezależnego bottlera, firmę Murray McDavid, a nad produkcją od maja 2001 r. czuwał sam Jim McEwan. Od tego roku zaczęto produkcję cięższych i bardziej torfowych edycji pod markami Port Charlotte i Octomore a sama destylarnia przeszła gruntowną reorganizację, co pozwoliło uratować jej istnienie. Od roku 2012 destylarnia należy do francuskiego koncernu Rémy Cointreau, jest częścią Progressive Hybridean Distilleries ale jej rodzinny charakter pozostał niezmieniony. Co więcej, Bruichladdich nadal kultywuje swój przyjemny profil – słodko miodowo kwiatowo cytrusowej whisky. Destylarnia regularnie powiększa użycie w produkcji jęczmienia hodowanego na Islay, bardzo mocno akcentując swoje Terroir i przywiązanie do lokalnej społeczności, czego dowodzą szerokie plany rozwoju destylarni.