Ballechin 2007 SV Single Cask Seasons - 2017 Winter
Signatory Vintage - Single Cask Seasons
#S0036
Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Highland
Destylarnia:
Edradour
Wiek:
2007 / 10yo
Butelkowanie:
12.2017
Beczka:
2nd Fill Sherry Butt
Moc:
56,5%
Ilość butelek:
720
Brak ocen
Edradour, ponieważ to w niej powstaje Ballechin, to jedna z najmniejszych szkockich destylarni. Mała w rozmiarach (tylko 2 kadzie, 2 alembiki i 100 000 litrów spirytusu rocznie) lecz całkiem spora duchem. Swoją nazwę dosłownie wzięła od położenia po dwóch stronach strumienia. Założona w 1837, jako konsorcjum lokalnych farmerów, na początku korzystała z lokalizacji na uboczu, trudnego terenu i dostępu do bocznych dróg, prowadzących do Perth.
W 1933 upadający koncern zakupiła brytyjska firma blendingowa William Whiteley, która największy sukces odniosła na handlu blended whisky King’s Ransom, wysyłając ją do Stanów Zjednoczonych w czasach prohibicji. Ta historia miała dalszy ciąg, ponieważ handel z jednym z najbardziej znanych bossów włoskiej mafii – Franckiem Costello – spowodował przejęcie udziałów w firmie przez spółkę powiązaną z amerykańską mafią. Taki niecodzienny układ trwał do lat 70, dwudziestego wieku.
W 1983 podupadającą destylarnię kupił francuski koncern Pernod Ricard. Dwadzieścia lat później odkupił ją właściciel niezależnego dystrybutora Signatory Vintage, Andrew Symington, w którego rękach pozostaje do dziś. W 2018 roku rozpoczęła działalność Edradour II, z wiernymi kopiami alembików starszej siostry, dzięki czemu produkcja roczna spirytusu wzrosła o 100%.
Marka Ballechin powstała w 2003 roku, jako torfowa wersja destylatów Edradour’a. Whisky pod tym brandem powstają ze słodu suszonego przy użyciu torfu, dzięki czemu osiąga on 50ppm torfowej mocy, i jeśli wierzyć informacjom z destylarni, dla maturacji Ballechin lepiej sprawdzają się beczki po Bourbonie. Sam destylat z alembików Edradour’a jest określany jako bardzo intensywny, mocny ale jednocześnie owocowy.
Wybrana przez nas Ballechin jest destylatem starzonym przez 10 lat w beczce po sherry, jako zimowa ekspresja niezależnego, szkockiego wydawcy Signatory Vintage, w ramach serii Single Cask Seasons – 2017 Winter. Została zabutelkowana z naturalną mocą 56,5%, dla niemieckiego dystrybutora Kirsch Whisky Import.
Signatory Vintage, jest cenionym szkockim, niezależnym botlerem, założonym w 1988 przez Andrew Symingtona i jego brata, w Edynburgu. Signatory znane jest ze swoich szerokich wydawnictw whisky, obejmujących nawet 50 różnych whisky jednocześnie. Słynie z serii destylatów niefiltrowanych i pochodzących z jednej beczki. Swoją nazwę zawdzięcza pomysłowi Symingtona, że każda butelka wydawana przez firmę będzie opatrzona podpisem celebryty. Pomysł ostatecznie upadł, bo whisky sprzedano szybciej niż zajęło zdobywanie podpisów, niemniej ślad tego pomysłu widnieje w nazwie firmy do dziś.
Od 2002 roku Signatory jest także właścicielem destylarni Edradour. Swojego czasu do urokliwego otoczenia destylarni przeniesiono całą firmę, razem z magazynami do starzenia beczek będących własnością firmy oraz linią butelkowania.