Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   
 logo
Rok założenia:
1779
Status
1
Spirit stills:
2
Wash stills:
2
Właściciel:
Beam Suntory
Roczna produkcja:
2000000 l
Bowmore Distillery
School Street
Bowmore
Isle of Islay
Argyll
PA43 7JS
United Kingdom


Historia destylarni
Pierwsze wzmianki o Bowmore pochodzą z 1779 roku choć oficjalnie licencję na produkcję gorzelniczą uzyskał John Simpson w 1816 roku. Gorzelnię przejęła firma blendingowa Wm & Jas. Mutter i to od tego momentu ‘kariera’ Bowmore zaczęła nabierać większego rozgłosu. Żródła donoszą, że w 1841 roku beczkę Bowmore zażądał dwór królewski. Jak to w przypadku wielu historii destylarni, dość często zmieniała ona swoich właścicieli, by w 1964 trafić w ręce brokera Stanleya P Morrissona. Era Morrissona była początkiem legendy Bowmore i jej równie słynnych edycji whisky z połowy lat 60 XX wieku. Zakład nieustannie modernizowano, wprowadzając nawet rekuperację gorącej wody, która zasilała pobliski basen miejski. W 1989 właścicielem (którym jest do dziś) zostało Suntory, a kilka lat później wydano przełomową Black Bowmore (1994). Bowmore to dym, przywodzący na myśl plażowe ogniska, miesza się z wyraźnie słoną nutą, kwiatami, płatkami zbożowymi, cytrusami, a pod spodem nutą owoców tropikalnych. To właśnie ten charakter, dojrzewając w beczkach, staje się głównym aromatem, a torf pozornie zanika całkowicie. Znaczny procent destylatów dojrzewa w beczkach po sherry, które przenoszą Bowmore w innym kierunku – ciemnych owoców, czekolady, kawy, cytrusów i dymu. Znaczna część whisky z destylarni dojrzewa na wyspie, a (legendarny) magazyn nr 1 charakteryzują się najbardziej niezwykłym mikroklimatem. To chłodne, wilgotne środowisko – sklepienie znajduje się poniżej lustra wody Loch Indaal, a jedna ściana tworzy miejski mur morski – jest postrzegane jako idealne do długotrwałego dojrzewania.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

X Spotkanie - wrzesień 2023

wiecej

WHISKY

#D0102 Whiskybase Link Destylarnia: North Port
Wiek: 03.1966 / 35
Bottler: Douglas Laing
Butelkowanie: 10.2001
Beczka: Finished in a Sherry Cask - minimum 6 months
Moc: 50,0%
Ilość butelek: 174
więcej
#D0101 Whiskybase Link Destylarnia: Lochside
Wiek: 1981 / 30
Bottler: Cadenhead
Butelkowanie: 10.2011
Beczka: Bourbon Hogshead
Moc: 54,9%
Ilość butelek: 246
więcej
#D0100 Whiskybase Link Destylarnia: Caperdonich
Wiek: 11.1972 / 38
Bottler: Duncan Taylor
Butelkowanie: 05.2011
Moc: 53,6%
Ilość butelek: 181
więcej
WIĘCEJ

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
board member
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226