Pierwsza z wybranych whisky na V spotkanie Malt Whisky Club to St. Magdalene, wydestylowana w 1982 roku, niedługo przed zamknięciem destylarni, wydana w 2009 roku przez włoskiego bottlera Silver Seal, jako część Sestante Collection, selekcji nawiązującej do predecesora S.S., legendarnej włoskiej firmy Sestante. Wybrana przez nas St. Magdalene to 27-letni destylat, zabutelkowany z mocą 54%, upamiętniający rok astronomii, który UN i Unesco obchodziły właśnie w 2009 roku.
Niektóre źródła wymieniają Silver Seal, jako nieoficjalnego sukcesora legendarnego włoskiego rozlewcy Sestante, który zakończył działalność około 1990r. Silver Seal oficjalnie funkcjonuje od przełomu lat dziewięćdziesiątych i dwutysięcznych i wznowił dzieło predecesora, wydając bardzo ciekawe i unikatowe whisky ale już pod swoją marką, z logo wkomponowanym w charakterystyczny dla Szkocji kwiat ostu. Także kolory na ich etykietach nawiązują do regionów Islay, Higlands i Lowlands (kolejno: żółty, niebieski i zielony).
Początkowo SS bazował na współpracy z Douglas Laing, najprawdopodobniej przelewając zawartość zakupionych tam butelek do swoich własnych, by z czasem przejść do zakupu całych beczek. Specjalizacją Silver Seal są ekskluzywne i limitowane edycje whisky, bazujące na wyjątkowej i rygorystycznej selekcji leżakowanych destylatów. Stoi to w zgodzie ideą, według której działało Sestante Ernesto Mainardiego i według której wydaje swoje whisky Silver Seal, także założone przez Mainardiego, a zarządzane obecnie przez Massimo Righi’ego, Włocha, właściciela Whisky Antique.