Destylarnia Springbank jest zlokalizowana na półwyspie Kintyre w miejscowości Campbeltown w południowo-zachodniej Szkocji. To jedna z nielicznych gorzelni, która od rozpoczęcia oficjalnej produkcji w roku 1828 aż po dziś dzień jest w prywatnych rękach. Ciekawostką zapewne jest fakt, iż Springbank to jedna z dwóch szkockich destylarni, w której cały proces produkcji whisky od słodowania jęczmienia aż po butelkowanie odbywa się na terenie zakładu. Springbank, którą przedstawiamy, to whisky wydestylowana jeszcze w ubiegłym wieku. Dojrzewała 13 lat w beczkach po porto, zabutelkowana została wiosną 2013 roku, z naturalną mocą 56,3%, przez niemieckiego bottlera Whisky Kanzler. Butelkę ozdabia nietuzinkowa etykieta, inspirowana XIX-wiecznymi panoramicznymi grafikami.
Za kryptonimem Whisky Kanzler w rzeczywistości kryje się Werner Hertwig, niemiec, znany ekspert whisky i wina, nazywany ‘kanclerzem’. Od 1986 roku prowadzi w Berlinie specjalistyczny sklep Wein & Whisky, znany z bogatej oferty i specjalizacji w whisky unikatowych i kolekcjonerskich oraz klienteli z całego świata. Co ciekawe, Werner Hertwig jest także jedną z trzech osób, która stworzyła, rozwijała i do dzisiaj prowadzi znany, jesienny berliński festiwal whisky – Whiskyherbst.