Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   

Port Ellen 1982 MoS Whiskybase Link

Malts of Scotland - Diamonds

#D0052
Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Islay
Destylarnia:
Port Ellen
Wiek:
1982 / 32
Butelkowanie:
2014
Beczka:
Bourbon Hogshead
Moc:
57,9%
Ilość butelek:
145
Brak ocen
Port Ellen 1982 MoS, to pierwsza whisky wybrana przez nas na VI spotkanie Malt Whisky Club Poland. Whisky niebagatelna, pochodząca z nieistniejącej destylarni, wydana w mocy pojedynczej beczki (57,9%) po 32 latach dojrzewania w hogshead’acj po Bourbonie. Reprezentuje bardzo cenioną serię Warehouse Diamonds, wydawaną przez niemieckiego bottler Malts of Scotland.

Port Ellen założył w 1825 roku Alexander Mackay na południowym brzegu Islay, zwanym wybrzeżem Kildalton, które dzieliła z otwartymi wcześniej gorzelniami Laphroaig, Lagavulin i Ardbeg. Po kilkukrotnej zmianie właścicieli (dzierżawców) w końcu na czele Port Ellen stanął energiczny młodzieniec 21-letni John Ramsey, który równolegle stał się partnerem w interesach Waltera Fredericka Campbella, do którego należały ziemie Islay. Dzięki ich współpracy wyspę połączyła przeprawa promowa do Glasgow, co scementowało w pewnym sensie produkcję whisky, jako wiodącego biznesu wyspy oraz sprawiło że to Port Ellen było najważniejszym portem, nie Bowmore.

Destylarnia pozostała w rękach Ramseya i jego spadkobierców do 1920, gdy sprzedano ją firmom Buchanan-Dewars, które stworzyły nową spółkę Port Ellen Distillery Co. do zarządzania interesami zakładu. Gdy w 1925 obie firmy stały się częścią DCL, konsekwentnie i Port Ellen stała się częścią przemysłowego gitanta. W efekcie ograniczonego przez prohibicję popytu na whisky, produkcję w 1929 wstrzymano a w 1930 Scottish Malt Distilleries zamknęło zakład. Taki stan rzeczy utrzymał się kilkadziesiąt lat, choć w tym czasie zarówno słodownia jak i magazyny były nadal wykorzystywane.

Port Ellen rozpoczęła destylację ponowie w 1967 roku, kilka miesięcy wcześniej wzbogacając się o dwa dodatkowe alembiki. Kolejnym dużym krokiem była budowa zmechanizowanej słodowni w 1973 roku, która stanęła na terenie destylarni, zastępując tym samym słodowanie tradycyjne przez ogromne (największe w Szkocji do dzisiaj), specjalnie zaprojektowane do tego bębny. Ta część Port Ellen zaopatrywała w jęczmień słodowy wszystkie trzy destylarnie należące do DCL – PE, Caol Ilę i Lagavulin. Recesja brytyjskiej gospodarki, mały popyt na whisky single malt i jej znikome zapotrzebowanie ze strony blenderów, złożyły się na decyzję właścicieli o zamknięciu Port Ellen w 1983 roku. Z trudnościami utrzymała się jednak słodownia, która służyła początkowo innym zakładom z Islay, a dziś także sporej liczbie innych destylarni.

Destylarnia w kulminacyjnym momencie miała zdolności produkcyjne na poziomie 1,2 mln litrów alkoholu rocznie, alembiki PE miały wszystkie taki sam cebulowaty kształt, z okrągłymi pokrywami i długimi zwężającymi się ku górze szyjami, co ciekawe wprowadzenie automatycznego słodowania zmniejszyło nieco (do 35ppm) torfowość jej destylatów. Nie przeszkodziło to w zachowaniu wyjątkowo torfowego charakteru Port Ellen, będącego połączeniem torfu i naturalnych nut morskich, z ostrymi elementami cytrusów, smołowatością i oleistością w teksturze. Ponieważ do maturacji używano beczek po uprzednim kilkukrotnym napełnieniu, nie znajdujemy w PE zbyt dominującego wpływu dębiny.

Co ciekawe, historia ma szansę ponownie zatoczyć pełne koło, bowiem obecny właściciel - Diageo  -ogłosił, że zakład powróci do produkcji whisky około roku 2020.

Malts of Scotland zostało założone w 2005 roku przez niemieckiego entuzjastę i eksperta whisky, Thomasa Ewersa. Szturmem zdobył on uznanie jako niezależny wydawca, w ciągu 10 lat stając się rozpoznawalnym na skalę globalną. Jakość jest jednym z synonimów whisky wydawanych przez popularnie zwanego MoS, a wydania ich whisky pochodzą z zarówno starannie wyselekcjonowanych beczek różnych destylarni, jak i beczek wybranych przez firmę Ewersa i napełnionych na jej indywidualne zlecenie. Dziś destylaty spod marki Malts of Scotland dojrzewają w ponad 80 magazynach.

Standardowa seria whisky, to według opisu samego wydawcy nieprzypadkowe whisky, o bardzo wysokim poziomie jakości. Każda z nich aprobowana jest przez samego Ewersa a wydawane butelki to wyłącznie single cask, z naturalną mocą jaką zatrzymała beczka, bez filtracji i zmiany koloru. Wybrana przez nas Port Ellen jest jedną z whisky z serii Warehouse Diamonds, oznaczającą prawdziwie wyjątkowe i unikatowe whisky, znalezione przez MoS w szkockich magazynach.
 
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VI Spotkanie - wrzesień 2019

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226