Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
    GastroMagic

Port Charlotte 2007 Palaemon French Oak of Vosne-Romanee Whiskybase Link

#S0008
Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Islay
Destylarnia:
Bruichladdich
Wiek:
2007 / 6
Butelkowanie:
2014
Beczka:
French Oak of Vosne-Romanee
Moc:
62,9%
Ilość butelek:
298
Ocena klubowiczów:
89.0 / 100
Destylarnia Bruichladdich została założona w roku 1881 przez braci Harvey (Roberta, Johna i Williama) nad przepiękną zatoką Lochindaal, skąd rozprzestrzenia się widok na położoną naprzeciwko destylarnię Bowmore. Do roku 2005 (kiedy powstał Kilchoman) była uznawana za najbardziej wysuniętą na zachód gorzelnią w Szkocji. Pod koniec 2000 r. Bruichladdich została przejęta przez niezależnego bottlera, firmę Murray McDavid, a nad produkcją, która ruszyła w maju 2001 r. i trwa aż po dziś dzień czuwa sam Jim McEwan. Bruichladdich ma w swoim portfolio jeszcze jedną markę, a konkretnie Port Charlotte. Do jej produkcji wykorzystywany jest słód o zatorfieniu na poziomie 40 ppm, a destylat leżakuje na terenie nieistniejącej już destylarni Lochindaal w miejscowości Port Charlotte, oddalonej od Bruichladdich o około 2 mil.

Butelka, której próbkę trzymasz w dłoni to oficjalne wydanie whisky Bruichladdich (tylko 298 butelek), wydestylowanej w 2007 r. i stażonej przez 6 lat w beczce po czerwonym, francuskim winie Vosne-Romanée. Beczki z Burgundii nie są zbyt częstym zjawiskiem w świecie whisky, ale mając na uwadze aromaty z jakimi kojarzone jest wino ze wschodniej części Francji zdecydowaliśmy się wybrać tę pozycję do wypróbowania w ramach oficjalnego samplingu TTOW Club.
89 / 100
NOS: Brandy, akcenty winne, wanilia, suchy dym, płatki dębowe, słony morski wiatr, jodyna, kwaśne jabłka, rumianek i porzeczki. Dzieje się wiele ;-) 

SMAK: Torf, alkohol, sucha dębina, sól morska, popiół z ogniska, cygaro, koniak, sieci rybackie.

FINISZ: Gorący i dębowy, imbir, torf, dym i sól. Wracają echa koniaku i jabłek.

BALANS: Narowista i młoda, alkoholowa. Doskonały przykład na to, że młoda whisky potrafi być dobra!
Tomasz
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VII Spotkanie - wrzesień 2020

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226