Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   

Old Pulteney 2006 MoS Whiskybase Link

Malts of Scotland

Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Highland
Destylarnia:
Pulteney
Wiek:
2006 / 10 yo
Butelkowanie:
2017
Beczka:
Sherry Hogshead
Moc:
54,3%
Ilość butelek:
295
#S0046
Old Pulteney 2006 MoS logo
Rok założenia:
1826
Status
Aktywna
Spirit stills:
1
Wash stills:
1
Właściciel:
International Beverage Holdings
Roczna produkcja:
3000000 litrów
Old Pulteney 2006 MoS
Old Pulteney 2006 MoS
Malts of Scotland
Prezentowana przez nas Old Pulteney to 10-letnia whisky pochodząca z 2006 roku i zabutelkowana w 2017 roku, przez cenionego niezależnego niemieckiego bottlera Malts of Scotland. Whisky ta spędziła cały okres starzenia w beczkach po sherry i została rozlana z naturalną mocą 54,3%, jako jedna z 295 butelek. Jest to jedna z przedstawicielek standardowej serii MoS, wydawanej w charakterystycznych dla tego bottlera butelkach z ostrą górną krawędzią.

Malts of Scotland zostało założone w 2005 roku przez niemieckiego entuzjastę i eksperta whisky, Thomasa Ewersa. Szturmem zdobył on uznanie jako niezależny wydawca, w ciągu 10 lat stając się rozpoznawalnym na skalę globalną. Jakość jest jednym z synonimów whisky wydawanych przez popularnie zwanego MoS, a wydania ich whisky pochodzą z zarówno starannie wyselekcjonowanych beczek różnych destylarni, jak i beczek wybranych przez firmę Ewersa i napełnionych na jej indywidualne zlecenie. Dziś destylaty spod marki Malts of Scotland dojrzewają w ponad 80 magazynach.

Standardowa seria whisky, to według opisu samego wydawcy nieprzypadkowe whisky, o bardzo wysokim poziomie jakości. Każda z nich aprobowana jest przez samego Ewersa a wydawane butelki to wyłącznie single cask, z naturalną mocą jaką zatrzymała beczka, bez filtracji i zmiany koloru karmelem.

Historia destylarni
Old Pulteney jest określana mianem „The Maritime Malt” i istotnie, jest to chyba najbardziej rozpoznawalna cecha tej destylarni – położenie w pobliżu portu rybackiego w Wick, w historycznym hrabstwie Caithness i przywiązanie zakładu do morskich tradycji miasta i regionu. Założona w 1826 roku przez Jamesa Hendersona, który wcześniej pracował w gorzelni Stemster, nieco w głąb lądu. Pulteney zawdzięcza swoją nazwę lokalizacji w nowopowstałej dzielnicy Wick – Pulteneytown. W 1920 przejeła destylarnię firma zajmująca się blendingiem James Watson & Co, by po 5 latach trafić pośrednio w ręce John Dewar & Sons.

Old Pulteney, jak bardzo wiele destylarni whisky, zanotowała także dość długą przerwę w działaniu. Produkcję wstrzymano w 1930 roku, jednak powód takiego stanu rzeczy był bardzo oryginalny. W mieście Wick wprowadzono prohibicję, w celu przeciwdziałania alkoholizmowi. Miasto pozostawało „trzeźwe” aż do 1947 roku. Pulteney wznowiła destylację alkoholu cztery lata później pod zarządem Bertiego Cumminga, właściela Balblair. Z kolei w latach 1958/9 przeszła grunotowną przebudowę, by od 1961 roku stać się na kilkadziesiąt lat częścią Allied Breweries (później Allied Domecq). Przez wiele lat whisky Old Pulteney była dostępna jako single malt whisky, jedynie w rzadkich i krótkich edycjach niezależnych dystrybutorów, głównie organizowanych przez Gordon & MacPhail. Prawie cała whisky pochodząca z zakładu była wykorzystywana na potrzeby blended whisky.

Ten stan zmienił się dopiero wraz z przejęciem Pulteney przez Inver House, w którego rękach pozostaje do dziś. Firma postawiła sobie za zadanie zbudowanie solidnej i trwałej marki Old Pulteney i stąd wziął swój początek marketingowy przydomek The Maritime Malt, oraz szereg edycji nawiązujących do legendarnych dla portu w Wick jednostek rybackich czy różnego rodzaju regat i wydarzeń związanych z morzem.
Oryginalności w przypadku tej destylarni jest więcej niż tylko morski charakter – alembiki maja bardzo oryginalny, przesadzony, cebulasty i beczułkowaty kształt, co znajduje swoje odzwierciedlenie w oryginalnym kształcie szyjki butelek OP ale przede wszystkim wpływa na charakter i strukturę new make’u który powstaje w wyniku destylacji. Alembiki nie mają charakterystycznego „łabędziej szyi” w rezultacie ich ramiona są przytwierdzone bezpośrednio na górze. Świeżo otrzymany spirytus średnio zawiera 68,8% alkoholu, pachnie płatkami zbożowymi, skórą, siarką, estrami  i warzywami. Zdolności produkcyjne zakład określa na ok 1,8 mln litrów spirytusu rocznie. Według niektórych źródeł obecnie 60% produkcji trafia do dojrzewania jako single malt wydawane przez destylarnię, pozostała część jest sprzedawana na zewnątrz. Do starzenia destylatów single malt używa się głównie (95%) beczek dębowych uprzednio napełnianych bourbonem, które trafiają do 5 magazynów własnych destylarni, wszystkich zlokalizowanych w Wick i hrabstwie Caithness.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VI Spotkanie - wrzesień 2019

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226