Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
    GastroMagic

Macallan 1974 Whiskybase Link

Cadenhead - Authentic Collection - Import Rossi&Rossi

Kategoria:
Single Malt
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Speyside
Destylarnia:
The Macallan
Wiek:
1974 / 21
Butelkowanie:
07.1995
Beczka:
Sherry
Moc:
53,6%
Ilość butelek:
#D0028
Macallan 1974 logo
Rok założenia:
1824
Status
Nieaktywna
Spirit stills:
18
Wash stills:
9
Właściciel:
The Edrington Group
Roczna produkcja:
8000000
Macallan 1974
Easter Elchies

Craigellachie

Moray

AB38 9RX www.themacallan.com
Macallan 1974
Macallan 1974
Cadenhead - Authentic Collection - Import Rossi&Rossi
Macallan-Glenlivet to whisky 21-letnia, wydestylowana w 1974 roku i zabutelkowana, w wersji cask strength (53,6%), latem 1995 r., na zlecenie jednego z największych niezależnych rozlewców - firmy Cadenhead. Destylat nabierał swoich unikalnych właściwości oczywiście w dębowej beczce, uprzednio wykorzystywanej do starzenia sherry. Pewnym mankamentem jest brak informacji ile butelek tej Macallan powstało, atrakcyjności dostarcza jednak napis 'Authentic Collection', określający przynależność tej edycji do znanej i uznanej serii. Wspólnie z kodem butelki informującym o tym, iż jest to edycja przeznaczona pierwotnie na rynek włoski, na zamówienie bardzo znanego i szanowanego wówczas dystrybutora – Rossi&Rossi – sprawia, że jest to butelka absolutnie kolekcjonerska, której wartość rynkowa zbliża się do kwoty pięciocyfrowej.

William Cadenhead, bo tak brzmi dzisiejsza pełna nazwa szkockiego bottlera, to firma z bardzo długą tradycją. Została założona w 1842 roku w Aberdeen, skąd działała nieprzerwanie przez ponad 130 lat. Pierwotnie została założona przez George’a Duncana, a dopiero dekadę później William Cadenhead, szwagier Duncana, dołączył do firmy zmieniając nazwę na obecną. Blask Cadenhead jest jednak zasługą bratanka Roberta Duthie’go, który początkiem XX wieku rozwinął firmę do pozycji niezależnego bottlera, będącego odzwierciedleniem tego pojęcia, które dzisiaj używa świat związany z whisky. W 1972 roku firma Cadenhead przeszła w ręce J. & A. Mitchell and Co., właściciela destylarni Springbank z Campbelltown. Tym samym zmieniła się siedziba firmy i pod kuratelą nowych właścicieli Cadenhead ostatecznie rozwinął skrzydła, stając się jednym z kluczowych graczy na rynku niezależnych dystrybutorów. Specjalizacja firmy to przede wszystkim szeroka gama whisky pochodzących z różnych destylarni, ciekawych i krótkich serii, zawsze będących niefiltrowanymi i nie barwionymi edycjami, co jest żelazną zasadą Cadenhead. Model biznesowy uzupełniają wydania rumów i ginów oraz sieć sklepów partnerskich i miejsc degustacji w Wlk. Brytanii oraz Szwajcarii, Danii, Niemczech i Włoszech.

Historia destylarni
Macallan, jako jedna z lokalnych, farmerskich destylarni, została oficjalnie zarejestrowana i zalegalizowana w 1824 roku. Wywodzi się z wielowiekowej, lokalnej tradycji rolniczej, ponieważ okoliczni farmerzy zajmowali się uprawą jęczmienia, którego nadwyżki w ciche, zimowe miesiące zamieniali w destylat, co ciekawe, konsumowany bezpośrednio po produkcji. Jedynie część alkoholu trafiała do beczek, jako zapasy na lato lub jako produkt dla odleglejszych odbiorców, i tak do kolejnej jesieni, kiedy to cykl się powtarzał. Sama nazwa najprawdopodobniej wywodzi się z połączenia dwóch celtyckich słów ‘Magh’ – oznaczającego żyzną część gleby i ‘Ellan’ – słowa łączonego z irlandzkim mnichem, który w VIII w. podróżował po całej Szkocji i szerzył chrześcijaństwo.

Założycielem Macallan był Alexander Reid, nauczyciel oraz rolnik uprawiający jęczmień, który wydzierżawił 8 akrów ziemi od księcia Seafield. W 1868 destylarnię wydzierżawił James Stuart, który przebudował zakład. Kolejnym znaczącym właścicielem w 1892 roku został jeden z wiktoriańskich potentatów destylacji, Roderick Kemp, (uprzednio posiadał destylarnię Talisker), którego uważa się za architekta sławy Macallan poza samą Szkocją. Destylarnia do 1996 roku, do czasu przejęcia przez Highland Distilleries (dziś Edrington Group), pozostawała w rękach spadkobierców Kempa, szczególnie rodziny Shiach i Harbinson.

Destylarnia stopniowo rozwijała się od szopy z dwoma kolumnami destylacyjnymi do coraz bardziej nowoczesnego zakładu, osiągając w 1975 roku spore rozmiary i 21 kolumn destylacyjnych. Sercem Macallan są jej sławne, osobliwie małe alembiki. Zaprojektowane tak, by jak najwięcej destylatu miało kontakt z miedzią, stąd pękaty, ‘cebulowy’ kształt i długie opadające w dół ramiona, które nadają świeżemu destylatowi ciężkiego, oleistego i owocowego charakteru.

Macallan od wielu lat utożsamiana jest z wyjątkowym charakterem i jakością. Zaledwie 16% końcowego destylatu trafia do beczek, które dla Macallan są niemal świętością. W nowożytnej historii destylarni, ciężki destylat równoważony był przez długą maturację w beczkach po Sherry, gdzie nabierał głębi i wysublimowanych nut smakowych i zapachowych. Dopiero 2004 rok przyniósł pierwsze edycje z wykorzystaniem beczek po Bourbonie, co spowodowało sprzeciw miłośników Macallan ale także przyniosło jej wielu nowych wielbicieli. Beczki z Bourbonem sprowadzane są z USA, natomiast te po Sherry pochodzą wyłącznie z Hiszpanii, z rejonu Jerez, gdzie są starannie przygotowywane przez tamtejszych bednarzy z hiszpańskiego i amerykańskiego dębu, a następnie odpowiednio starzone (w przypadku cask’ów po Sherry – używa się Oloroso).

O Macallan i jej whisky można śmiało powiedzieć, że dość wysoko pozycjonuje się względem innych whisky, będąc niesamowicie elegancką i wysublimowaną (w drugiej połowie XX wieku w oficjalnej komunikacji marketingowej marki stosowano nawet pojęcie ‘koniak wśród whisky’). Podkreśla to także uznanie smakoszy, którzy szczególnie ceną starsze (mocno powyżej kilkunastu lat) edycje z tej destylarni. Macallan i jej whisky to także rekordowe serie Fine&Rare, zamknięte w luksusowych karafkach, prezentujące przekrój przez historię Macallan i jej niesamowitych smaków na przestrzeni lat. Niektóre z nich wstrząsnęły światem whisky, z uwagi na astronomiczne kwoty, za które je sprzedawano – ponad 400 000 USD w 2012 roku, oraz niewiarygodne ponad 600 000 USD dwa lata później, co spowodowało ze jest jedną z najbardziej wartościowych i kolekcjonerskich marek whisky.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VII Spotkanie - wrzesień 2020

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226