Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
    GastroMagic

Highland Park 1986 MoS 12052 Whiskybase Link

Malts of Scotland - Amazing Casks

Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
The Islands
Destylarnia:
Highland Park
Wiek:
06.1986 / 25yo
Butelkowanie:
09.2012
Beczka:
Moc:
54,1%
Ilość butelek:
245
#S0030
Highland Park 1986 MoS 12052 logo
Rok założenia:
1798
Status
Aktywna
Spirit stills:
2
Wash stills:
2
Właściciel:
The Edrington Group
Roczna produkcja:
2,500,000
Highland Park 1986 MoS 12052
Holm Road

Kirkwall

Orkney

KW15 1SU

United Kingdom www.highlandparkwhisky.com
Highland Park 1986 MoS 12052
Highland Park 1986 MoS 12052
Malts of Scotland - Amazing Casks
Destylat z aktualnego samplingu powstał w czerwcu 1986 roku i został zabutelkowany, z mocą beczki (54,1%), jesienią 2012 roku. Za wydanie tej edycji odpowiada niemiecki niezależny bottler: Malts of Scotland. Highland Park jest częścią unikatowej serii Amazing Casks, która jest wynikiem współpracy Thomasa Ewersa, założyciela MoS, ze znanymi i cenionymi w świecie whisky osobistościami - w przypadku naszego HP, z Luc’iem Timmermansem. Kryterium selekcji, jak za każdym razem, było proste – obaj eksperci musieli uznać destylat za „idealny” żeby trafił do butelkowania.

Malts of Scotland zostało założone w 2005 roku przez niemieckiego entuzjastę i eksperta whisky, Thomasa Ewersa. Szturmem zdobył on uznanie jako niezależny dystrybutor, w ciągu 10 lat stając się rozpoznawalnym na skalę globalną. Jakość jest jednym z synonimów whisky wydawanych przez popularnie zwanego MoS, a wydania ich whisky pochodzą z zarówno starannie wyselekcjonowanych beczek różnych destylarni, jak i beczek wybranych przez firmę Ewersa i napełnionych na jej indywidualne zlecenie. Dziś destylaty spod marki Malts of Scotland dojrzewają w ponad 80 magazynach.

Sam Timmermans to także postać warta uwagi. Belg, który od 2009 roku poświęca się swojej pasji do whisky, jest uznanym ekspertem i w przeszłości wydawał własne edycje whisky. Najbardziej znany jest jednak jako kolekcjoner. Luc Timmermans posiada m. in. unikatową kolekcję edycji Glenfarclas, będąc fanem tej destylarni i przyjacielem rodziny Grantów, właścicieli rzeczonej destylarni.

Historia destylarni
Początki wielu destylarni często owiane są aurą pół-prawd i legend. Podobnie rzecz ma się z Highland Park, destylarnią na Orkadach, założoną (jeśli wierzyć włodarzom destylarni) w 1798 roku przez farmera Davida Robertsona, choć niektóre źródła wymieniają księdza-przemytnika Magnusa Eunsona jako założyciela. Faktem jest że niewiele wiadomo o początkach destylarni, do momentu gdy stała się ona własnością Williama Stuarta, a następnie Jamesa Granta (1895), któremu HP zawdzięcza rozbudowę. Dzisiaj Highland Park jest własnością Edrington Group.

Highland Park jest jedną z tych destylarni, która charakteryzuje się udziałem torfu w procesie produkcji i jego wpływie na charakter destylatów. Jest jednak spora różnica pomiędzy torfem, znanym z edycji whisky powstających na zachodnim wybrzeżu a torfem używanym na dalekiej północy. Ten z Orkad jest bardziej ziołowy, aromatyczny, wręcz wrzosowy. Highland Park wyróżnia jeszcze jeden rzemieślniczy proces. Słodowanie jęczmienia odbywa się tutaj również ręcznie, co osiem godzin i tak tydzień za tygodniem. Destylarnia 20% słodu produkuje na wyspie, reszta nabywana jest na stałym lądzie. Co ciekawe od 2004 roku Highland Park wykorzystuje wyłącznie beczki po sherry (także refill) do maturacji swoich destylatów. Podobnie jak Macallan, drewno wysyłane jest do Jerez w Hiszpanii, formowane w beczki i napełniane Sherry Oloroso na dwa lata, zanim trafi na Orkady.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VII Spotkanie - wrzesień 2020

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226