Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   

Glenallachie 2008 BR Whiskybase Link

Berry Bros & Rudd

Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Destylarnia:
Glenallachie
Wiek:
2008 / 10 yo
Butelkowanie:
2019
Beczka:
Sherry Butt
Moc:
56,8%
Ilość butelek:
#S0056
Glenallachie 2008 BR logo
Rok założenia:
1967
Status
Aktywna
Spirit stills:
2
Wash stills:
2
Właściciel:
The GlenAllachie Distillers Co Limited
Roczna produkcja:
3200000 l
Glenallachie 2008 BR
The GlenAllachie Distillery,
Aberlour,
Banffshire,
AB38 9LR
Scotland theglenallachie.com/
Glenallachie 2008 BR
Glenallachie 2008 BR
Berry Bros & Rudd
GlenAllachie 2008 to ekspsresja niezależnego szkockiego bottlera, firmy Berry Bros & Rudd. Destylat po 10 latach dojrzewania w beczce po sherry, został zabutelkowany w 2019 roku z naturalną mocą 56,8%, bez dodatków kolorystycznych i filtracji.

Berry Bros & Rudd to najstarsza brytyjska firma zajmująca się handlem winem i spirytualiami, w pewnym sensie historyczna i rodzinna instytucja, osadzona w londyńskiej dzielnicy św. Jakuba. Adres sklepu flagowego to nieprzerwanie od 1698 roku to 3 St James’s Street, London kiedy wdowa Bourne założyła to przedsiębiorstwo w Londynie.

Berry Bros & Rudd zaopatruje królewski dwór monarchii brytyjskiej nieprzerwanie od rządów króla Grzegorza III, na przełomie 17 i 18-wieku. Firma posiada dwa królewskie nakazy (Royal Warrant) – jej królewskiej mości Królowej Elżbiety II oraz jego książęcej wysokości Księcia Walii – Karola, które widnieją na każdej etykiecie wydawanego przez firmę alkoholu, w postaci królewskich herbów i opisu ‘by appointment of”. Związki z królewską rodziną to tylko jeden z dumnych elementów bogatej historii firmy, która oprócz absolutnej specjalizacji w dobieraniu i składowaniu win i alkoholi mocnych, była także dostawcą na pokład Titanica, zaopatrywała przemytników szmuglujących do objętych prohibicją Stanów Zjednoczonych, czy pomagała ukrywać Napoleona III w swoich piwnicach pod sklepem.

W dziedzinie whisky oprócz dzisiejszego handlu najwyższej jakości gatunkami whisky i własnymi świetnymi wydawnictwami, Berry Bros & Rudd stworzyła w 1923 roku markę whisky Cutty Sark. Przez szereg lat do 2017 roku firma była właścicielem marki Glenrothes, mając silny wpływ na strategię starzenia jej edycji single malt.

Historia destylarni
Lekkość, to charakterystyczna cecha wspólna większości destylarni, które powstały w latach 60-tych XX wieku. W przypadku GlenAllachie ta lekkość podbudowana jest nutami słodowymi i wybijającą się ponad wszystko owocowością.

Destylarnię założył w 1967 roku koncern Scottisch and Newcastle Breweries, rok później produkcja ruszyła w jednej parze alebików. Po pół roku ich liczbę podwojono. GlenAllachie co ciekawe zaprojektowano jako destylarnię zasilaną grawitacyjnie – dzięki czemu zużywa ona mniej energii niż tradycyjne zakłady. Z tego powodu tez szyje alembików wieńczą kondensatory, nietypowo ułożone w płaskiej orientacji. Architektura GlenAllachie wyszła spod kreski Williama Delme-Evansa, który także stał za projektami Macduff, Tullibardine i Jury.

W 1985 roku własność zakładu przeszła w ręce Invergordon i niedługo później życie w destylarni zamarło na 4 lata. Z ‘kryzysowego snu’ wybudziła zakład firma Campbell Distilleries (część Pernod Ricarrd) a produkcję wznowiono. Od tego czasu edycje GlenAllachie bardzo rzadko pojawiały się w formie edycji single malt, ponieważ destylaty zasilały Chivas Brothers, flagową blended whisky koncernu Pernod Ricard.

W 2017 roku destylarnię przejęło trio Billy Walker (ex BenRiach, ex GlenDronach), Graham Stevenson (ex Inver House Distilleries) and Trisha Savage. Od tego momentu GlenAllachie stała się wyłącznie single malt’em, dodano jej wielką literę A w nazwie marki. Wydłużono także fermentację, zmieniając odrobionę profil uzyskiwanego new make’u na bardziej owocowy i o bardziej wyrazistej budowie. O efektach tych zmian przekonamy się już za kilka lat.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VI Spotkanie - wrzesień 2019

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226