Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
   

Glen Moray 2007 BR Whiskybase Link

Berry Bros & Rudd - Kirsch Whisky Exclusive

Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Speyside
Destylarnia:
Glen Moray
Wiek:
2007 / 10 yo
Butelkowanie:
2018
Beczka:
Finished in Ex-Caroni Rum Casks
Moc:
57,4%
Ilość butelek:
#S0044
Glen Moray 2007 BR logo
Rok założenia:
1897
Status
Aktywna
Spirit stills:
3
Wash stills:
3
Właściciel:
La Martiniquaise
Roczna produkcja:
3300000 l
Glen Moray 2007 BR
Glen Moray Distillery

Bruceland Road

Elgin

Moray

IV30 1YE

United Kingdom www.glenmoray.com/
Glen Moray 2007 BR
Glen Moray 2007 BR
Berry Bros & Rudd - Kirsch Whisky Exclusive
Wybraną przez nas Glen Moray z 2007 roku wydał niezależny szkocki bottler, firma Berry Bros & Rudd. Destylat po 10 latach dojrzewania, w tym finiszowaniu w beczkach uprzednio goszczących rum Caroni, został zabutelkowany w 2018 roku z naturalną mocą 57,4%. Whisky ta była dedykowana na rynek niemiecki, ekskluzywnie na zlecenie niezależnego niemieckiego dystrybutora Kirsch Whisky.

Berry Bros & Rudd to z kolei najstarsza brytyjska firma zajmująca się handlem winem i spirytualiami, w pewnym sensie historyczna i rodzinna instytucja, osadzona w londyńskiej dzielnicy św. Jakuba. Adres sklepu flagowego to nieprzerwanie od 1698 roku to 3 St James’s Street, London kiedy wdowa Bourne założyła to przedsiębiorstwo w Londynie.

Berry Bros & Rudd zaopatruje królewski dwór monarchii brytyjskiej nieprzerwanie od rządów króla Grzegorza III, na przełomie 17 i 18-wieku. Firma posiada dwa królewskie nakazy (Royal Warrant) – jej królewskiej mości Królowej Elżbiety II oraz jego książęcej wysokości Księcia Walii – Karola, które widnieją na każdej etykiecie wydawanego przez firmę alkoholu, w postaci królewskich herbów i opisu ‘by appointment of”.

Związki z królewską rodziną to tylko jeden z dumnych elementów bogatej historii firmy, która oprócz absolutnej specjalizacji w dobieraniu i składowaniu win i alkoholi mocnych, była także dostawcą na pokład Titanica, zaopatrywała przemytników szmuglujących do objętych prohibicją Stanów Zjednoczonych, czy pomagała ukrywać Napoleona III w swoich piwnicach pod sklepem.

W dziedzinie whisky oprócz dzisiejszego handlu najwyższej jakości gatunkami whisky i własnymi świetnymi wydawnictwami, Berry Bros & Rudd stworzyła w 1923 roku markę whisky Cutty Sark. Przez szereg lat do 2017 roku firma była właścicielem marki Glenrothes, mając silny wpływ na strategię starzenia jej edycji single malt.
 

Historia destylarni
Delikatna i owocowa, to przymiotniki opisujące whisky z Glen Moray. Ta destylarnia, położona w północnej części regionu Speyside posiada kilka unikatowych cech. Między innymi mikroklimat miejsca, dzięki bliskości rzeki i wysokiemu lustru wody, który pozytywnie wpływa na proces dojrzewania whisky. Woda z rzeki używana była także w produkcji.  Destylarnię wyróżnia także jej historia, co ciekawe nie związana z produkcją mocnego alkoholu. Glen Moray powstała w 1828 jako browar West Brewery a dopiero w 1897 zakład przekształcono w destylarnię, na fali boomu na whisky, który zdawał się być nieskończony. Zakład ulokowany jest dzisiaj pośród miejskiej zabudowy Elgin. Gdy powstawał w XIX wieku został ulokowany na obrzeżach miasta, w towarzystwie miejskich szubienic.

Glen Moray jak wiele destylarni stałą się ofiarą kryzysu rynkowego na początku dwudziestego wieku i została zamknięta. Produkcja została uruchomiona po 13 latach przerwy - w 1923 zakład przejął i uruchomił Macdonald & Muir, właściciel Glenmorangie. Popyt na Glen Moray był tak duży, że w 1924 roku destylarnia wydała whisky z rocznika 1893 jako single malt, co było bardzo niecodziennym posunięciem w czasach gdy produkowano i pijano głównie blendy.  W późnych latach 50-tych w zakładzie zainstalowano maszynę do automatycznego słodowania jęczmienia, produkcji francuskiej firmy Saladin, jednocześnie podwajając liczbę alembików do czterech i zmieniając ogrzewanie z węgla na olej. Destylarnia była w tym momencie jedną z najbardziej nowoczesnych w Szkocji! Glen Moray był także jednym z prekursorów finiszowania whisky w beczkach po winie. Wydała pierwsze tego typu whisky z użyciem beczek po Chardonnay i Chenin Blanc.

W 2008 roku nieco podupadłą na wizerunku Glen Moray, w ostatnich latach rządów Glenmorangie/LVMH, zakupiła francuska firma spirytusowa La Martiniquaise, z zamiarem wykorzystania w swoich markach Glen Turner  i Label Five. Dla destylarni oznaczało to także zwiększenie mocy produkcyjnych o 40%, pojawiły się nowe kadzie fermentacyjne. Zainstalowano także kolejną parę cebulastych alembików, które łącznie są w stanie produkować 3,3mln litrów alkoholu rocznie.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VI Spotkanie - wrzesień 2019

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226