Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
    GastroMagic

Deanston 2008 SV Whiskybase Link

Signatory Vintage - Cask Strength Collection

Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Highland
Destylarnia:
Deanston
Wiek:
2008 / 11 yo
Butelkowanie:
17.09.2019
Beczka:
1st Fill Sherry Butt
Moc:
67,8%
Ilość butelek:
605
#S0055
Deanston 2008 SV logo
Rok założenia:
1966
Status
Aktywna
Spirit stills:
2
Wash stills:
2
Właściciel:
Burn Stewart Distillers
Roczna produkcja:
3000000 l
Deanston 2008 SV
Deanston Distillery Near Doune,

Perthshire

FK16 6AG, Scotland www.deanstonmalt.com/
Deanston 2008 SV
Deanston 2008 SV
Signatory Vintage - Cask Strength Collection
Wybrana na sampling #0055 Deanston to 11 - letnia whisky, która leżakowała w jednej beczce (sherry butt) pierwszego napełnienia. Jako jedną z 605 butelek wydał ją szkocki bottler Signatory Vintage, z rzadko spotykaną mocą aż 67,8%.

Serio - ostrożnie z ogniem w pobliżu kieliszka !
Signatory Vintage, jest cenionym szkockim, niezależnym botlerem, założonym w 1988 przez Andrew Symingtona i jego brata, w Edynburgu. Signatory znane jest ze swoich szerokich wydawnictw whisky, obejmujących nawet 50 różnych whisky jednocześnie. Słynie z serii destylatów niefiltrowanych
i pochodzących w tylko jednej beczce. Swoją nazwę zawdzięcza pomysłowi Symingtona, że każda butelka wydawana przez firmę będzie opatrzona podpisem celebryty. Pomysł ostatecznie upadł, bo whisky sprzedano szybciej niż zajęło zdobywanie podpisów, niemniej ślad  tego pomysłu widnieje w nazwie firmy do dziś.

Od 2002 roku Signatory jest także właścicielem urokliwej destylarni Edradour, dokąd to swojego czasu przeniesiono całą firmę, razem z magazynami do starzenia beczek będących własnością firmy oraz linię butelkowania.

Historia destylarni
Deanston zlokalizowana została w Perthshire, w rejonie Midlands, zwanych także południowym Highlands. Jest to destylarnia młoda ale z pewną historią w tle. Powstała w 1966 roku, w zaadoptowanych zabudowaniach przędzalni bawełny. Ta z kolei funkcjonowała w tym miejscu od 1785 roku. Podobnie jak przędzalnia, którą zlokalizowano na brzegu wartkiej rzeki Teith i którą zasilało ogromne koło wodne (w  swoim czasie największe w Europie), tak i Deanston energię do funkcjonowania zawdzięcza nurtowi rzeki oraz ogromnym turbinom. Można śmiało stwierdzić, że jest to jedna z najbardziej ekologicznych gorzelni – nadprodukcję „zielonego” prądu sprzedaje do krajowej sieci energetycznej.

Za powstanie Deanston odpowiadał Brodie Hepburn (zaangażowany także w Tullibardine
i Miltonduff), który w 1964 roku zakupił przędzalnię, by po 5 latach uruchomić w niej produkcję whisky. Oryginalni właściciele rządzili jednak tylko 3 lata od momentu uruchomienia i tak w 1971 roku destylarnia została ona sprzedana specjalizującemu się w „markach własnych” Invergordon. Taki stan rzeczy trwał przez dekadę. W międzyczasie wydano pierwszą edycję single malt (1974) pod nazwą Bannockburn. Niestety brak koniunktury w początku lat 80 XX wieku spowodował zamknięcie destylarni. Po 8 latach zakład nabyła firma Burn Stewart, dzisiejszy właściciel Bunnahabhain i Tobermory, by po roku przygotowań ponownie tworzyć „magię” w alembikach Deanston.

Pojawienie się nowego właściciela przywróciło oryginalny i na swój sposób staromodny sposób produkcji whisky w tej gorzelni – z otwartymi kadziami zaciernymi, długim procesem fermentacji i długim czasem destylacji, co ujawnia się w woskowym charakterze świeżego destylatu (69%). Co więcej, używany przez Deanston jęczmień pochodzi z ekologicznych upraw a w procesie produkcji nie używa się filtracji na zimno i barwienia gotowej whisky. 

Spora część produkcji zakładu używana jest do produkcji jednego z najbardziej popularnej blended whisky – Scottisch Leader. Na szczęście wydawane są ekspresje single malt, zarówno jako wydania własne destylarni, jak i poprzez niezależnych rozlewców.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VII Spotkanie - wrzesień 2020

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226