Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
    GastroMagic

Dailuaine 2011 TPWC - Scotch & Tattoos Whiskybase Link

Torsten Paul Whisky Company - Scotch & Tattoos

#S0047
Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Speyside
Destylarnia:
Dailuaine
Wiek:
28.11.2011 / 7
Butelkowanie:
19.02.2019
Beczka:
Bourbon Barrel then Islay Octave
Moc:
59,3%
Ilość butelek:
100
Brak ocen
Dailuaine to jedna z tych destylarni które w ciszy i niejako w cieniu swoich właścicieli - wielkich koncernów, pracowicie produkują całkiem ciekawą whisky, która w przeważającej części wykorzystywana jest jako składnik blendów. Dailuaine to XIX wieczna destylarnia z regionu Speyside, założona w 1851 roku przez Williama Mackenziego. W 1884 destylarnia przeszła kompletną przebudowę, stała się największym zakładem w regionie Speyside, w dodatku nietuzinkowo zaprojektowanym. Dach słodowni został zabudowany pierwszą w Szkocji pagodą, z celowo dobraną stromizną, tak aby zminimalizować kontakt dymu torfowego z suszonym jęczmieniem.

W 1898 destylarnia połączyła siły z Talisker, tworząc Dailuaine-Talisker Distilleries. Kooperacja trwała kilkanaście lat, następnie zakład został zniszczony w wyniku pożaru w 1917 roku. Odbudowa trwała 3 lata i Dailuaine ponownie ruszyła w 1920, by kilka lat później dołączyć do grupy DCL z której to wywodzi się dzisiejszy właściciel – koncern Diageo.

Sercem zakładu jest 6 sporych alembików, kształtem przypominających odwrócone żarówki, wyposażonych w kondensatory. Nominalnie wskazywało by to na lekki styl produkowanego destylatu. Nic bardziej mylnego – w Dailuaine produkuje się ciężki, mięsisty new make dzięki długiej fermentacji i szybkiemu procesowi destylacji, który ‘ucinają’ kondensatory wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu proces reakcji frakcji z miedzią zostaje przerwany. Co ciekawe, destylarnia jest także domem dla produkcji whisky zbożowej (grain) oraz procesowania whisky zbożowych z innych destylarni koncernu.

Prezentowana Dailuaine to whisky z 2011 roku, która dojrzewała w beczkach po Bourbonie a na koniec także w beczkach Octave, w których wcześniej dojrzewała whisky z Islay. Zabutelkowana z naturalną mocą 59,3%, bez filtracji i dodawania barwnika. Za tę edycję odpowiada początkujący bottler, Torsten Paul Whisky Company, której to założycielami są Torsten Zimmerman – holenderski entuzjasta whisky, brand ambasador wydawcy – The Single Cask, oraz jego przyjaciel tatuażysta Paul z rotterdamskiego studia El Barrio Ink. Hasłem przewodnim bottlera jest Scotch&tattoos, co odzwierciedla także etykieta. Za dystrybucję ich pierwszego wydania odpowiadał portal Whiskybase.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VII Spotkanie - wrzesień 2020

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226