Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
    GastroMagic

Clynelish 2005 GM Whiskybase Link

Gordon & MacPhail - Connoisseurs Choice - Cask Strength

Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Highland
Destylarnia:
Clynelish
Wiek:
2005 / 12yo
Butelkowanie:
21.02.2018
Beczka:
Refill Sherry Butt
Moc:
55,1%
Ilość butelek:
518
#S0042
Clynelish 2005 GM logo
Rok założenia:
1819
Status
Nieaktywna
Spirit stills:
3
Wash stills:
3
Właściciel:
Diageo
Roczna produkcja:
3000000 l
Clynelish 2005 GM
Clynelish Distillery

Brora

Sutherland

KW9 6LR

United Kingdom
Clynelish 2005 GM
Clynelish 2005 GM
Gordon & MacPhail - Connoisseurs Choice - Cask Strength
Gordon & MacPhail to firma zajmująca się handlem whisky od 1895 roku, gdy James Gordon i John Alexander MacPhail założyli przedsiębiorstwo spożywczo-winiarskie w Elgin. W rok od założenia firmy dołączył do nich Alexander Urquhart, co było zwrotnym punktem w historii. W przeciągu kilkunastu lat Urquhart został partnerem i rozpoczął pierwsze aktywności związane z pośrednictwem i wydawaniem whisky z kilku słynnych destylarni np. Glenlivet oraz budowaniem zapasów beczek z new make’ami z destylarni ze Speyside, z zamiarem produkcji blendów lub wydawnictw single malt w przyszłości.

Dziś Gordon & MacPhail ma status bardzo poważanego gracza na rynku wydawców whisky, ale także producentów, ponieważ od 1998 roku jest właścicielem destylarni Benromach, otwartej przez Jego Królewską Mość Księcia Karola. Od czterech generacji rodzina Urquhartów zarządza przedsiębiorstwem z jego siedziby w Elgin. Tam też mieści się ich lokal łączący w sobie delikatesy, sklep z winem i tasting room whisky, który w ofercie posiada ponad 1000 różnych edycji. W Elgin znajdują się także magazyny firmy, mieszczące w swych zakamarkach bardzo stare i unikatowe beczki whisky, takie jak przedwojenne edycje Macallan. GM znany jest z wielu serii whisky, wydawanych pod swojego rodzaju sub-markami: Connoisseurs’ Choice, The Private Collection, Cask Strength, Rare Old a także The MacPhail’s Collection.

Historia destylarni
Wiele destylarni posiada burzliwą historię jednak Clynelish to zapewne destylarnia o historii wyjątkowej i tragicznej zarazem.

Pierwotnie założona w roku 1819 przez Księcia Sutherland, jako jeden z szeregu biznesów wypierających tradycyjne pasterstwo owiec (wyrzucając, przesiedlając brutalnie dzierżawców ziem lub siłą wcielając ich do nowych przedsięwzięć) na rzecz kopalni, tkalni, warzelni soli i zakładów produkujących materiały budowlane. Clynelish była destylarnią modelową funkcjonującą we wspaniałej symbiozie ze swoim ‘nowym’ otoczeniem, choć początkowe lata były trudne dla zakładu. Modernizowana przez kolejnych właścicieli w połowie XIX w., pod jego koniec produkowała już whisky tak wyśmienitej jakości, że jej znajomość i uznanie wykraczały daleko poza wyspy brytyjskie a cena trunków była niezmiernie wysoka. Na skutek recesji gospodarczej destylarnia została zamknięta w 1931r. oraz kolejno, po 3 letnim wznowieniu, w 1941r. Ponownie produkcja ruszyła w 1945r. i trwała do maja 1968 r, kiedy to zakończona została budowa nowej, trzykrotnie większej destylarni Clynelish po drugiej stronie ulicy.

Długotrwała susza na wyspie Islay, spowodowała jednak wzrost zapotrzebowania na produkcję whisky torfowych, wykorzystywanych do produkcji blendów i tak w 1969r. ponownie „Old Clynelish” wznowiła produkcję pod nową nazwą „Brora”. Początkowo do 1973r produkowano tam wyłącznie haevily peated „islay-style” whisky, później whisky znacznie mniej torfową. Produkcja trwała do 1983r, kiedy destylarnię Brora permanentnie zamknięto. Co ciekawe, w 2017 roku Diageo, właściciel destylarni, zapowiedział jej ponowne uruchomienie.
Clynelish jest dzisiaj swojego rodzaju rzadkim okazem destylarni produkującej świeży spirytus o bardzo woskowym charakterze, przywołującym na myśl zgaszoną świecę, zwęglony knot lub zakonserwowaną woskiem skórę. W procesie produkcji w odstojniku na przedgon i pogon pozostają oleiste osady, tzw oleje fuzlowe. Zazwyczaj podczas tzw. Silent season dla destylarni, gdy jest ona gruntownie sprzątana i czyszczona, osady zostają usunięte. W Clynelish jednak zostają one usunięte z aparatury destylacyjnej tylko na czas sprzątania, po czym wracają na swoje miejsce, ponieważ to one odpowiadają za woskowość tej whisky, z wypełniającą usta teksturą, cytrusowymi nutami i delikatnym posmakiem mineralnym czy ozonowym.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VII Spotkanie - wrzesień 2020

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226