Mac Malt (później również True Malt Whisky) to projekt Thorstena Herolda, który, na różnych płaszczyznach, w dziedzinie whisky był aktywny od 1984r. W trakcie 4-letniego okresu działalności zabutelkowane zostało ca. 26 edycji, zanim sytuacja rodzinna zmusiła właściciela do zakończenia działalności z końcem 2016r. Fakt ten sprawia, że – chyba po raz pierwszy – mamy okazję skosztować butelkę od nieistniejącego już bottlera.
Bunnahabhain - oficjalnie założona w 1881 roku, chociaż niektóre źródła podają rok 1883. Położona jest na północno-wschodnim wybrzeżu Islay, niedaleko Port Askaig. Ciekawostką jest fakt, że początkowo była obiektem zbudowanym na całkowitym pustkowiu, dostępnym tylko od strony morza. Dopiero po latach wokół destylarni powstała osada, którą połączono drogą z Port Askaig. Wcześniej dostęp do destylarni był możliwy jedynie od strony morza. Destylarnię założyli bracia Greenless, którzy handlowali jęczmieniem, a miejsce to wybrali ze względu na wysoką jakość wody z pobliskiej rzeki Margadale. Przez kolejne dziesięciolecia destylarnia dość często zmieniała właściciela, w roku 1999 firma Edrington, zarządzająca wówczas marką, niemal zamknęła produkcję. Bunnahabhain, której właścicielem od 2003 roku jest Burn Stewart Distillers Ltd., miała, zgodnie z pierwotną wolą założycieli – braci Greenless, od początku istnienia produkować jedynie whisky typu blended. Stąd butelkowanie i dystrybucję wersji Single Malt rozpoczęto dopiero w latach 60-tych XX wieku.