Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
    GastroMagic

Bladnoch 1975 It Whiskybase Link

Intertrade

Kategoria:
Single Malt
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Lowland
Destylarnia:
Bladnoch
Wiek:
1975 / 13yo
Butelkowanie:
12.07.1988
Beczka:
Moc:
55,0%
Ilość butelek:
216
#D0038
Bladnoch 1975 It logo
Rok założenia:
1817
Status
Aktywna
Spirit stills:
1
Wash stills:
1
Właściciel:
David Prior
Roczna produkcja:
2500000 litrów
Bladnoch 1975 It
Bladnoch Distillery

Bladnoch

Dumfries and Galloway

DG8 9AB

United Kingdom bladnoch.com/
Bladnoch 1975 It
Bladnoch 1975 It
Intertrade
Wybrana przez nas Bladnoch to edycja z 1975 roku, z czasów gdy była częścią Inver House Distillers. Zabutelkowany w 1988 roku, z mocą 55,0% przez włoskiego wydawcę Intertrade, w edycji liczącej jedynie 216 butelek.

Intertrade to jedna ze słynnych włoskich firm, które w latach 80 miały swój znaczący udział w rozwoju niezależnego kierunku w wydawaniu whisky, choć niektóre źródła nazywają IT raczej dystrybutorem niż de facto bottlerem. Firma początkowo wydawała whisky wybrane z zasobów innej niezależnej firmy – słynnego Gordon & MacPhail. Intertrade powstało w czasach, gdy whisky single malt, single cask i cask strenght była jeszcze relatywnie niszowa i z niewielkim udziałem w rynku. W pewnym sensie wyprzedzało to owe czasy i gusta związane z whisky.

Historia Intertrade sięga lat 70, kiedy pan Fiori przez swoją restaurację Taverna degli Artisti w Ramini sprowadzał przeróżne edycje whisky spod marki Gordon MacPhail, dzięki znajomości z George’m Urquhart’em z GM oraz częstym wizytom Fioriego w Szkocji. W 1984 powstało Intertrade, we współpracy z braćmu Turatello (włoskimi importerami i handlarzami whisky). Pierwsze edycje IT pojawiły się w 1985 i wydawano je do 1989. Po tym czasie Fiori nadal sprowadzał whisky do swojej Tawerny, lecz za pośrednictwem firmy Turatello Import. Włoska historia zatoczyła jednak przysłowiowe koło, bowiem w 1999 roku tawerna została zamknięta a Fiori rozpoczął kolejne przedsięwzięcie związane z whisky, założył działające do dziś High Spirits.

Historia destylarni
Bladnoch to jedna z gorzelni, których historię można nazwać skomplikowaną, lecz mimo wielu przeciwności, zakład nadal funkcjonuje. Destylarnię założyli w 1817 bracia John i Thomas McClelland, lokując ją na swojej farmie w Bladnoch, opodal Wigtown. To miejsce pierwotnej lokalizacji stało się jednym z elementów charakteryzujących destylarnię do dzisiaj, ponieważ spora część budynków o przeznaczeniu rolniczym, została zaadoptowana do produkcji spirytusu. Bladnoch pozostawała w rodzinie do 1905 roku, kiedy zaprzestano produkcji. Alembiki zakładu ponownie destylowały whisky od 1911, kiedy zakład kupił północnoirlandzki producent whisky Dunville & Co., mający w portfolio The Royal Irish Distillery. Bladnoch produkował do 1937, kiedy irlandzcy właściciele zdecydowali o wyjściu firmy z biznesu, pomimo tego że Bladnoch była zyskownym zakładem i posiadała duże zapasy. Kolejny właściciel nie okazał się zbawieniem, Ross & Coulter wyprzedał cały zapas dojrzałych beczek a wyposażenie do destylacji wysłał do... Szwecji. Właściciele się zmieniali, aż w 1956 roku Bladnoch ponownie rozpoczęła destylację,  w 1966 rozbudowano ja do 4 alembików i na dekadę była częścią Inver House.

W 1983 gorzelnię przejał Bell, by w kolejnych latach stała się ona także częścią koncernu dziś znanego jako Diageo. Niestety ten mariaż przyniósł po pierwsze zmniejszenie produkcji Bladnoch, po drugie fakt wykorzystania jej destylatów przez blenderów Bell’s spowodował zmianę charakteru whisky z lekkiego i kwiatowego, w kierunku orzechowo-ostrego. Na szczęście w XXI wiek Bladnoch weszła jako własność irlandzkich braci Armstrong, którzy przywrócili pierwotną charakterystykę jej destylatów. Gros przychodu destylarni pochodziło z turystyki (Diageo zgodziło się jedynie na produkcję 100 000 litrów destylatu, co mieściło się w granicach opłacalności. Produkcja finalnie stanęła w 2014.

Od 2015 roku Bladnoch jest w rękach australijskiego biznesmena Davida Priora, który postawił sobie za cel przywrócenie jej sławy oraz możliwości produkcyjnych, nie małych bo w granicach 1,5 mln litrów alkoholu. Od 2017 roku zakład znów destyluje whisky w swych cebulastych alembikach, produkując new make, ponownie typowy dla Lowlands kwiatowy i lekki w odbiorze destylat, pomimo osiąganych 63,4% abv trafiających do beczek.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VII Spotkanie - wrzesień 2020

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226