Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
    GastroMagic

Benrinnes 1999 SMWS 36.91 - Creamy peppermint punch Whiskybase Link

Scotch Malt Whisky Society (SMWS)

Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Speyside
Destylarnia:
Benrinnes
Wiek:
14.09.1999 / 16 yo
Butelkowanie:
Beczka:
1st Fill Ex-Bourbon Barrel
Moc:
57,0%
Ilość butelek:
210
#S0054
 Benrinnes 1999 SMWS 36.91 - Creamy peppermint punch logo
Rok założenia:
1826
Status
Aktywna
Spirit stills:
4
Wash stills:
2
Właściciel:
Diageo
Roczna produkcja:
3,600,000 l
 Benrinnes 1999 SMWS 36.91 - Creamy peppermint punch
Benrinnes Distilery

Aberlour

Moray

AB38 9NN

United Kingdom
 Benrinnes 1999 SMWS 36.91 - Creamy peppermint punch
Benrinnes 1999 SMWS 36.91 - Creamy peppermint punch
Scotch Malt Whisky Society (SMWS)
The Scotch Malt Whisky Society, to bottler (wydawca opisywanej whisky), prywatny klub i wpływowa instytucja, mająca swój niebagatelny wkład w promocję i rozwój pasji do whisky single malt zarówno w Zjednoczonym Królestwie, jak i w wymiarze międzynarodowym. Towarzystwo jest także jednym z kluczowych ‘graczy’ świata whisky, dzięki którym szeroką popularność zyskały edycje whisky prosto z beczki - o naturalnej mocy, bez filtracji. SMWS pomogło także wypromować uznanie dla destylatów pochodzących wyłącznie z jednej beczki.

SMWS powstało w 1983, jako grupa przyjaciół, pod przywództwem miłośnika whisky Philipa Hills’a. Już w latach 70-tych XX wieku, Hillsa urzekły walory destylatów nierozrzedzanych i niezafałszowanych. W tamtym czasie establishment branży uważał takie edycje whisky jako dziwaczne i zbyt wymagające dla deliktanych podniebień klienteli.

Do założycieli towarzystwa, oprócz Hillsa, należeli także Russel Hunter, David Alison, W Gordon Smith i Ben Tindall. Ich celem było dzielenie się whisky taką, jaka powstaje we wnętrzu beczki i zaciszu magazynów. Przez lata SMWS stworzyło po pierwsze swoją niepodważalną renomę, ale także swój unikalny system kodyfikacji wydawanych dla członków whisky. Z pobudzającymi wyobraźnię sloganami (unikalnymi dla każdej edycji), opisem wrażeń sensorycznych oraz kodyfikacją numerami stowarzyszenia. Butelka 1.1 zawierała Glenfarclas z 1975 roku, oczywiście w naturalnej mocy.

Wrażenia sensoryczne – zabawa smakami whisky, aromatami właściwymi dla konkretnych destylarni i edycji, łączeniem z jedzeniem są szczególnie dziś ważnym elementem wymienianym przez Towarzystwo jako ich cecha unikatowa. Wybrana przez nas Benrinnes to 16-letni destylat, który dojrzewał w beczce pierwszego napełnienia po Bourbonie. Zabutelkowana z mocą 57%, otrzymała hasło przewodnie Creamy Peppermint Punch, oraz ciekawy opis sensoryczny zawierający skojarzenia z ciastami, sałatkami, bekonem, groszkami wasabi i innymi ciekawymi elementami.

Historia destylarni
Benrinnes to jedna z tych intrygujących destylarni, które posiadają swój własny, wyjątkowy charakter, a jednak z powodu olbrzymiego zapotrzebowania ze strony blenderów, nigdy nie urosła do rangi wiodącej marki single malt. Założona w 1826 roku (pierwotnie pod nazwą Lyne of Ruthrie) już po trzech latach została zniszczona w powodzi. Zakład, w nowej lokalizacji niedaleko miasta Aberlour, odbudował John Innes. W wyniku bankructwa właściciela przejąła William Smith & Co. Historia lubi się powtarzać, zatem 30 lat później właściciel zbankrutował a zakład odkupił słynny David Edward partner w Craiggelachie, właściciel Dallas Dhu, Aultmore oraz przez chwilę współwłaściciel Oban. W 1922 roku rodzina Edward sprzedała zakład w ręce John Dewar. Od czasów DCL i późniejszego United Distilleries, Benrinnes pozostaje w jednym koncernie, będąc dziś własnością Diageo. Za wspomniany charakter produkowanej whisky odpowiada 6 alembików, używanych w grupach po trzy. Przez lata (od połowy lat 70-tych) produkcja miała formę częściowej potrójnej destylacji lub 2,5-krotnej destylacji, co warunkowało mięsisty i siarkowy charakter świeżego spiritusu. W Benrinnes alkohol z pierwszego alembika (low wines) jest dzielony na mocniejsze i słabsze frakcje, po czym te słabsze trafają do środkowego alembika. Tu ponownie efekt destylacji dzielony jest na dwie frakcje – mocniejszą i słabszą. Mocna trafia do ostatniego alembika (spirit still, w którym redestylowana jest razem z porcją mocniejszych frakcji low wines z pierwszego alembika), podczas gdy słaba czeka na kolejny cykl w środkowym alembiku. Gotowy alkohol trafia jeszcze do wężownicy, w której dzięki osadzaniu się na zimnych ściankach rury, nabiera ciężkości, mięsistości i nut siarkowych. W ostatnich latach (w połowie pierwszej dekady lat dwutysięcznych) proces produkcji w zakładzie został uproszczony, ale prezentowany przez nas Benrinnes powstał w 1999 roku, czyli jeszcze na ‘stary’ sposób.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VII Spotkanie - wrzesień 2020

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226