Malt Whisky Club Poland
Strona zawiera materiały informacyjne dotyczące napojów alkoholowych przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
PODAJ SWÓJ ROK URODZENIA
WEJDŹ
Aby korzystać z tej strony musisz mieć ukończone 18 lat. Aby dowiedzieć się więcej na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, odwiedź www.pijodpowiedzialnie.pl.
    GastroMagic

Banff 1974 Samaroli - 35th Anniversary Whiskybase Link

Samaroli - Samaroli - 35th Anniversary

Kategoria:
Single Cask
Kraj pochodzenia:
Szkocja
Region:
Highland
Destylarnia:
Banff
Wiek:
1974 / 29 lat
Butelkowanie:
2003
Beczka:
Sherry Wood
Moc:
45,0%
Ilość butelek:
#D0040
Banff 1974 Samaroli - 35th Anniversary logo
Rok założenia:
1824
Status
Aktywna
Właściciel:
Distillers Company Limited
Roczna produkcja:
b/d
Banff 1974 Samaroli - 35th Anniversary
Inverboyndie,

Banff,

Banffshire, AB45 2JJ,

Scotland

UK
Banff 1974 Samaroli - 35th Anniversary
Banff 1974 Samaroli - 35th Anniversary
Samaroli - Samaroli - 35th Anniversary
Samaroli można określić na wiele sposobów i zawsze będzie to połączenie opisu firmy i jej uosobienia w postaci założyciela, Silvano Samaroliego. Można zatem powiedzieć importer, bottler, prekursor, koneser, wizjoner, pasjonat. Założone w Rzymie, w 1968 roku, przez pierwszą dekadę skupiało się na imporcie whisky do Włoch. Dziesięć lat później zaczęły pojawiać się pierwsze edycje whisky sygnowane logo Samaroli – pierwsza w ścisłej współpracy z Cadenhead (z którym Samaroli początkowo współpracował bardzo ściśle), dwa lata później na rynek trafiła kolejna seria ‘Flowers’.

Początkiem lat 80-tych Samaroli zamawiał w Cadenhead dedykowane tylko dla siebie edycje whisky. Kilka lat później wydawane przez niego bottlingi były wyłącznie w mocy beczki, częste były także edycje single cask. W kolejnej dekadzie Samaroli  bardziej zdywersyfikował źródła z których pozyskiwał beczki, z kolei początek lat dwutysięcznych przyniósł z kolei ograniczenie wydawanych edycji, z uwagi na rosnący popyt na rynku dojrzałych beczek.

Samaroli i jego firma był nie tylko jednym z pierwszych kontynentalnych niezależnych bottlerów, o wiele lat wyprzedzając trwający do dziś trend wydawania whisky przez firmy nie związane z daną destylarnia. Był także swojego rodzaju wizjonerem i prekursorem: whisky cask strenght czy single cask były w latach 70 czy 80 niszowym produktem. Dokładne opisy wrażeń sensorycznych czy sposobu starzenia, umieszczone na etykietach były swojego rodzaju skokiem jakościowym w wydawaniu whisky. Co więcej Silvano Samaroli w latach 1992-2016 wydawał whisky bez oznaczenia wieku, ponownie wyprzedzając i przewidując że zasoby starzonych whisky i popyt na nie staną w pewnym momencie w sytuacji bez wyjścia.
Pomimo śmierci Samaroliego w 2017 roku, firma nadal wydaje świetne whisky o najwyższej jakości i staranności wydania, zarówno od strony sensorycznej jak i marketingowej. Otworzyła się także w pewnym momencie na starzone rumy, jak wielu włoskich i europejskich bottlerów.

Historia destylarni
Banff została założona w 1824 przez majora Jamesa McKilligana w Royal Burgh aby kilka lat później przejść w posiadanie rodziny Simpsonów, przez co w 1863 destylarnię zamknięto aby przenieść zakład do Inverboyndie, do lepszej lokalizacji m.in. przez wzgląd na bliskość linii kolejowej. Zlokalizowało to Banff między destylarniami Macduff i Glenglassaugh. W 1877 roku Banff dotknęła pierwsza eksplozja. Rodzina zawzięła się i zakład odbudowano w zaledwie 6 miesięcy. Jeszcze w czasach Simpsonów, single malt z Banff był oficjalną whisky dostarczaną do niższej izby parlamentu brytyjskiego – House of Commons.

W 1932 roku Banff została przejęta przez Distillers Company Limited, lecz pozostała zamknięta aż do 1945 roku. W międzyczasie kolejna tragedia dotknęła Banff – w 1941 roku nalot samolotów Luftwaffe spowodował zniszczenie destylarni i wybuch magazynu, wysyłając setki beczek w powietrze, raportowano rzekę whisky która rozlała się po okolicznych polach i do rzeki. Zakład odbudowano i pracował szczęśliwie do 1959, kiedy wybuch w budynku destylacji znów zniszczył sporą część destylarni. Co ciekawe nikt nie ucierpiał w tym zdarzeniu.

Banff znów powróciła do destylacji whisky aż do 1983 roku, gdy podjęto decyzję  o zamknięciu destylarni (wraz z 10 innymi zakładami DCL) a jej budynki zaczęły być demolowane a sprzęt demontowany. W 1986 prekursor dzisiejszego Diageo przejął pozostałości po zakładzie, łącznie z zasobami magazynowymi. Kiedy w 1991 szykowano się do likwidacji ostatniego warehouse’u, historia Banff postanowiła postawić kropkę nad swoim nieszczęśliwym „i” i zanim magazyn zburzono, doszło do pożaru, wybuchu i kompletnego jego spalenia.

Niewiele jest edycji Banff, pojawiała się ona w seriach Rare Malts Diageo (które już nie są wydawane) i u innych niezależnych bottlerów. Destylaty z Banff określano mianem ‘starego typu’ oleistych maltów, z delikatnym dotknięciem dymu, ukrytego pod nutami perfumeryjnymi i jabłkowymi.
Logo
DOŁĄCZ
DO STOWARZYSZENIA ZRZESZAJĄCEGO MIŁOŚNIKÓW WHISKY SINGLE MALT
WYPEŁNIJ FORMULARZ

VII Spotkanie - wrzesień 2020

wiecej

KONTAKT

Markus Bomba
founder / administrative manager
+48 509-413-223 markus@maltwhiskyclub.pl
Michał Kortas
founder / brand manager
+48 608-672-739 michal@maltwhiskyclub.pl
Jakub Łukasik
club ambassador
+48 509-504-859 kuba@maltwhiskyclub.pl
Stowarzyszenie Malt Whisky Club Poland
ul. Cicha 23/5, 40-116 Katowice

NIP: 634 284 57 03 | REGON: 362440649
ING: 73 1050 1214 1000 0090 3070 4226